Міністр соціальної політики Наталія Королевська вважає, що запровадження квотування місць у представницьких органах влади дозволить Україні не тільки виконати зобов'язання перед ООН, але і просунутися у питанні рівності прав між чоловіками і жінками. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, вона заявила у ході круглого столу на тему: «Посилення національного механізму забезпечення рівності жінок і чоловіків в Україні».

«У 2000 році Україна приєдналася до Цілей розвитку тисячоліття ООН. Забезпечення рівності жінок і чоловіків у цьому списку займає третю позицію. Наша держава взяла на себе зобов'язання забезпечити гендерне співвідношення на рівні не менше ніж 30% жінок до 70% чоловіків у представницьких органах влади до 2015 року. Минуло стільки років, а віз і нині там. У результаті сьогодні ми опинилися перед дилемою: відмовитися від цих зобов'язань чи нарешті скласти реалістичний план з їхньої реалізації. Я - за другий варіант», - зазначила міністр.

У той же час вона підкреслила, що вирішити проблему гендерної рівності буде складно тому, що українським чоловікам складно пропустити жінок уперед. Тому одним із шляхів вирішення може стати обов'язкове квотування.

«Для мене як для жінки ідея обов'язкового квотування у черговий раз доводить відсутність рівності прав, але, з іншого боку, я розумію, що квоти - це необхідний соціальний хліб для жінок, без якого питання гендерної рівності не зрушить з місця», - сказала Королевська .

Вона зазначила, що на сьогоднішній день у складі депутатського корпусу Верховної Ради всього 10,4% жінок, в уряді - всього три жінки-міністра (це 12%), із 45 заступників міністрів - всього дві жінки і жодної жінки-губернатора.

У зв'язку з цим, за її словами, в Україні розглядається проект держпрограми «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2016 року».

«Ми розраховуємо, що її виконання дозволить досягти цілої низки цілей, зокрема, у питаннях удосконалення нормативно-правової бази у плані забезпечення рівності чоловіків і жінок, впровадження міжнародних стандартів рівності на ринку праці, у сфері освіти тощо», - вважає міністр.

Вона додала, що трирічне фінансування програми вимагає близько 6 млн грн. У той же час, за її словами, цієї суми буде недостатньо для досягнення поставленої мети.

«Але потрібно з чогось починати. Це - база для подальших змін», - підсумувала Королевська.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

384