Населення звикло розраховуватися готівкою, тому розвивати безготівкові розрахунки треба поступово. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, у ході дискусії на тему: «Банківський бізнес у 2013 році: на чому будуть заробляти банки і як це вплине на їхніх клієнтів?» заявила заступник директора Департаменту регулювання грошового обігу НБУ Оксана Галиць.

За словами фінансиста, так і відбувається: частка безготівкових платежів у роздрібних розрахунках поступово падає. «Цей тренд помітний не тільки в Україні, але й по всьому світу», - сказала банкір.

За її словами, в нашій країні безготівковий сектор почав розвиватися пізніше, ніж на Заході, тому готівка у роздрібній торгівлі все ще домінує. «Однак безготівкові розрахунки розвиваються. Це стосується і розширення банкоматної мережі. Поки що українці воліють використовувати банкомати для зняття готівки, але обсяг безготівкових операцій за картками неухильно зростає», - зазначила фахівець.

Як раніше повідомляв ForUm, перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, коментуючи намір Національного банку обмежити граничний розмір розрахунків готівкою сумою 150 тис. грн, сказав, що поступово ця планка буде знижуватися.

На початку березня Національний банк ініціював обговорення обмеження готівкових розрахунків сумою 150 тис. грн. Цю ініціативу підтримало Міністерство доходів і зборів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193