Обговорення пропозиції Національного банку щодо обмеження граничної суми готівкових розрахунків вже дало певні результати. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, повідомила заступник глави Національного банку України Віра Ричаківська.

За її словами, пропозиція обмежити готівкові розрахунки сумою 150 тис. грн у цілому позитивно сприйнята суспільством.

«Що стосується позитиву, публічне обговорення підтвердило: населення і експерти виділяють у нововведенні низку позитивних сторін. По-перше, це економічна доцільність, по-друге, це безпека економічних розрахунків, по-третє, це вивільнення ресурсів для банківської системи, і нарешті, посилення її легітимізації», - зазначила банкір.

Негативні відгуки, за словами Ричаківської, стосуються того, чи зможе вітчизняна банківська система забезпечити на належному рівні нову якість безготівкових розрахунків. «Також користувачі побоюються, чи не будуть безготівкові операції занадто дорогими, чи не будуть особисті заощадження занадто відкритими для контролюючих органів і чи не призведе це до санкцій за недостатню (нині або раніше) прозорість тих же зарплат. Всі ці побоювання зрозумілі, і ми здатні дати відповіді по кожному з питань», - сказала фахівець.

При цьому Ричаківська підкреслила, що пропонована сума обмеження була зустрінута з розумінням. «Але є і пропозиції знизити планку до 50 тис. грн і навіть менше. Або зафіксувати ліміт не в абсолютній сумі, а в кількості мінімальних зарплат. Звучить і думка, що потрібно обмежити комісійні за переказ коштів у безготівкову форму. Так чи інакше, при такому переказі громадянам не потрібно надавати додаткові документи, будуть потрібні тільки традиційні платіжні інструменти. У той же час ми пропонуємо ширше використовувати зберігання грошей на рахунках нотаріусів», - зазначила фінансист.

За її словами, не буде змін і в порядку здійснення касових операцій. «Кошти, що перевищують ліміт, можна для оплати вносити готівкою або якось інакше, але контрагент повинен їх отримувати безготівково. Тим самим гроші будуть залучені в оборот. Взагалі все буде впроваджуватися досить м'яко і, думаю, не створить незручностей клієнтам банківської системи», - сказала Ричаківська і нагадала, що публічне обговорення пропозиції щодо обмеження готівкових розрахунків триватиме до 8 квітня.

Як раніше повідомляв ForUm, перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, коментуючи намір Національного банку обмежити граничний розмір розрахунків готівкою сумою 150 тис. грн, сказав, що поступово ця планка буде знижуватися.

На початку березня Національний банк ініціював обговорення обмеження готівкових розрахунків сумою 150 тис. грн. Цю ініціативу підтримало Міністерство доходів і зборів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

357