Для того щоб ефективно вирішити проблеми Києва, потрібне об'єднання політичних сил, вважають політологи. Так експерти коментують реакцію політичних сил на проблеми, викликані у Києві безпрецедентним снігопадом.

Політолог Вадим Карасьов зазначає, що проблеми, з якими зіткнулася столиця, викликані невирішеними питаннями, у тому числі бюджетними. «Не вистачає техніки, бракує робітників, не вистачає двірників. А чому не вистачає? Тому що бюджет маленький. Бюджету немає у місті, він висмоктується центром. У міста немає грошей, він просить в уряду. У ручному режимі все управляється, і це неправильно», - каже Вадим Карасьов.

У свою чергу, Володимир Фесенко вважає, що сформована ситуація повинна змусити політиків мислити конструктивно. «Треба подумати, які ресурси потрібні міській владі, щоб забезпечити максимально ефективну роботу комунальної сфери, і як ці ресурси забезпечити. На мою думку, тут потрібні конструктивні дії як центральної влади, так і опозиції. Це проблема спільна, і треба вирішувати її спільно, а не влаштовувати політичні розборки».

Політолог Валерій Бебик вважає, що «політикам потрібно зайнятися вирішенням реальних питань, а не демагогією». «У Києві тепломережі на 80% вичерпали ресурс. Ліфти - на 90%. Техніки недостатньо для такого мегаполіса. Це і є та комунальна сфера, питання якої потрібно вирішувати. Але ці питання не вирішувалися на державному рівні при будь-якій владі. Вони не вирішувалися при прем'єрі Тимошенко, не вирішувалися при прем'єрі Азарові», - зазначає Бебик.

Політолог Кость Бондаренко припускає, що якби парламентарії, у тому числі опозиція, підтримали голову КМДА Олександра Попова під час бюджетної війни з урядом у грудні минулого року, місту було б легше впоратися зі стихією. «Якщо б десять обраних киянами депутатів-мажоритарників більш активно підтримали Попова у бюджетному питанні, коли керівник столиці намагався вибити у Азарова хоч скільки-небудь прийнятний бюджет, місто мало б уже сьогодні ресурси для того, щоб більш ефективно реагувати на сформовану ситуацію. Однак вирішенню реальних проблем Києва у парламенті опозиція віддала перевагу політичним іграм», - сказав Бондаренко.

У той же час сьогодні опозиція не готова діяти у конструктивному руслі, в тому числі через наближення виборів.

За словами Миколи Михальченка, опозиція воліє критикувати міську владу, намагаючись заробити на стихійному лиху якомога більше політичних дивідендів. «Нинішня критика - не що інше, як спроби ще раз заявити про себе, а заодно і спробувати знизити рейтинг глави КМДА в умовах відсутності порівнянного щодо підтримки серед киян кандидата. Опозиція намагається витиснути максимум політичних дивідендів зі стихійного лиха у Києві», - вважає Михальченко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

138