Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що норма, яка зобов'язує іноземних інвесторів розраховуватися в Україні у гривні, не відлякає їх.

«У принципі, нічого не зміниться, ми просто закріплюємо існуюче положення, оскільки інвестори сьогодні переважно розплачуються у гривні. Винятки становили хіба що випадки, коли розрахунки проводилися не на території України, а за її межами. Тобто новація нікого не відлякує, все залишиться як і раніше», - переконаний експерт.

У той же час, за його словами, норма, яка зобов'язує іноземних інвесторів розраховуватися в Україні у гривні, відповідає міжнародній практиці.

«Світова практика свідчить, що інвестор розраховується валютою країни, в якій перебуває. У Польщі, скажімо, розраховуються злотими (і зрідка євро), у Німеччині - євро, у США - доларами. Це класичний підхід, ми не вигадуємо велосипед», - констатує Охріменко.

Він зазначив, що вказана новація спрямована на подальшу дедоларизацію економіки.

«Ця постанова, а також дозвіл того ж ЄБРР кредитувати у гривні, говорить про те, що влада продовжує свою політику посилення ролі національної валюти і дедоларизацію економіки», - стверджує він.

Нагадаємо, що відповідно до Програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, Кабмін має намір зобов'язати інвесторів проводити розрахунки за інвестиційними операціями на території України винятково у національній валюті.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

189