Незважаючи на те, що з самого ранку понеділка відповідальні особи рапортували про запуск громадського транспорту, багатьом киянам так і не вдалося дістатися в потрібне місце в потрібний час. Тим, хто відчайдушно намагався виїхати з одного району столиці в інший, довелося витратити, як мінімум, півгодини в очікуваннях на зупинках, і докласти чимало зусиль, щоб хоч на одній нозі доїхати у справах чи на роботу і трохи нервів.
 
О 9 годині ранку в прес-службі Київської міської адміністрації впевнено повідомили, що на маршрути міста вийшло 260 автобусів і 65 тролейбусів. Також курсують по місту 262 маршрутних таксі. Здавалося б, цифри обнадійливі, і після відірваних від цивілізації вихідних, можна сміливо вибиратися в місто. Але не тут-то було...
 
Вийти з під'їзду і дійти до зупинки справді не так вже й важко. Двори і більшість тротуарів все таки комунальники почистили. Тут їх варто похвалити. Проблеми переважно починаються саме на зупинках.
 
По-перше, транспорт ходить приблизно з 20-хвилинними проміжками, а по-друге, більше 20 автобусних маршрутів досі не вийшли на лінію. Як повідомили в КМДА, відновити свою роботу вони не можуть через те, що вулиці по яких вони пролягають, досі не прочищені.
 
Чекати до кращих часів залишається пасажирам, які користуються маршрутами №№5, 12, 19, 9, 52, 75 і 78, 42, 70, 60, 61, 79, 77, 804, 30, 23 (працює за скороченим маршрутом вул. Симиренка, Литвиненко-Вольгемут та Великої кільцевої дороги - Ред.), № №72, 37, 37а, 99, 101, 73 та 21.
 
Ситуація із затримкою руху транспорту, судячи з коментарів самих городян, якими вони поділилися з ForUm'ом, характерна для більшості районів столиці.
 
Хто куди їхав

Перший висновок, який роблять кияни - виходити треба було раніше, ніж зазвичай. Незважаючи на те, що 25 березня в Києві та області було оголошено вихідним, людей на вулиці все одно було чимало. Багатьом довелося поманеврувати з маршрутами, щоб напевно дістатися з пункту А в пункт Б.

Ксенія, яка живе на Борщагівці, розповіла, що добиралася на роботу сьогодні приблизно на півгодини довше, ніж зазвичай. І це навіть не в годину-пік, а після 11 години дня. Щоб напевно доїхати, пересіла з маршрутки на трамвай.

«Вже на початку дванадцятої їхала з Борщагівки до зупинки м. Дорогожичі. Зазвичай добираюся автобусом №155, але цього разу вирішила не ризикувати, і скористалася швидкісним трамваєм. Живу якраз на кінцевій. Доїхала до ст. м. Вокзальна. Завдяки підземці дісталася до метро Дорогожичі, там пересіла на 421 маршрутку і проїхала пару зупинок до вулиці Фрунзе. Витратила сьогодні на дорогу більше години. Зазвичай доїжджаю на 20-30 хвилин раніше», - каже дівчина.

Деякі пасажири, щоб не брати транспорт, який і так рідко ходить, штурмом, вдавалися до хитрощів. Сідали на свій маршрут, що їде в протилежному напрямку, робили коло і таким чином позбавляли себе від «тисняви».

Оксана розповідає: «Я сьогодні сіла на зупинці ринок «Дніпро» (Михайлівська Борщагівка - Ред.) на автобус № 23 (501) і поїхала в бік Південної Борщагівки. Ось так, аби потім доїхати до ст.м. Нивки довелося робити коло. Звичайно, запізнилася на роботу», - говорить киянка.

Як вибратися, так і дістатися на Борщагівку поки вельми непросто. Деякі другорядні дороги, як і раніше залишаються непрочищеними. Жителі кварталу кажуть, що вже самі готові йти чистити сніг.

Ганна, викладач: «Я добиралася на метро з «Героїв Дніпра» додому на Борщагівку. Доріжки до метро були, в принципі, розчищені. І люди виходили чистити, і техніка була. Але трактор заїжджав у сніг і застрягав у ньому. Стільки снігу, що нічого зробити не міг. Потім я на метро їхала до ст. «Вокзальна». Там вже все добре почищено, але таксисти досі беруть по 200-300 грн. Свого транспорту потім довго довелося чекати. Мені потрібен був швидкісний трамвай №1, не дочекалася і поїхала на №3. Вийшла на станції «Гната Юри», а там до Кільцевої дороги все засипано снігом. Машинам їхати дуже складно. З іншого боку, на «Генерала Потапова», люди ходять по дорозі, тому що там пройти легше, ніж по тротуару. Я б сама пішла чистити дорогу, але лопати немає», - говорить Ганна.

На Оболоні городяни скаржаться на величезну кількість людей на зупинках. «Маршрутка №582 (м. Оболонь - вул. Приозерна - м. Оболонь) ходить, але великі черги», - поскаржився Андрій. Крім того, вранці був ускладнений рух по Московському проспекту.

У центрі міста пробратися кудись швидко теж виявилося неможливим. Швидкість руху там не перевищувала 10-15 кілометрів на годину. Незважаючи на вихідний, завантаженість доріг, за даними порталу «Яндекс.Пробки», на 9.00 становила 7 балів з 10 можливих. Тягучки були також на Індустріальному мосту і по вул. Олени Теліги.


Тим часом, центр столиці посилено продовжують чистити від снігу. На Хрещатику і біля Майдану Незалежності десятки спецавтомобілів. Також головну площу країни прибирають від снігу міліціонери.
 
 

Але варто пройти Хрещатик і повернути на площу Льва Толстого, як картина змінюється: снігоприбиральних машин немає, автобуси і маршрутки не можуть під'їхати до зупинки і людям доводиться йти до них по сніговій каші 3-4 метри.
 
 

Варто зазначити, що, незважаючи на вихідний день, Хрещатик не перекритий для руху автотранспорту і машин там майже стільки ж, як у звичайний будній день. Часом виникають затори і тянучки, викликані роботою спецтехніки, але водії не гудуть в клаксони і не нервують, а терпляче чекають.
 

Також у центрі відновлено рух міського автобуса №24, курсують і маршрутні таксі.

На Хрещатику та Майдані Незалежності достатньо людно. Переважно це школярі-підлітки, у яких зараз канікули. На транспортних зупинках людей немає. Можливо, це пов'язано з напіввихідним, а можливо, що за дні негоди люди просто звикли довіряти лише метро.

У Дніпровському районі картина інша. Люди на зупинках були, але громадський транспорт курсував не зовсім за графіком. Там городянам теж доводилося простоювати на зупинках по півгодини. «О 9 ранку на зупинці на бульварі Перова маршрутку до м. «Лівобережна» довелося чекати хвилин 25-30. До м. «Дарниця» маршрутки ходили раз у 15 хвилин, і заповнені. У натовпі на зупинці в основному були студенти і пенсіонери, людей середнього віку було мало. Виїхати вдалося на великому автобусі-гармошці», - розповіла ForUm'у одна з пасажирок.

За словами кондуктора одного з автобусів, співробітники автопарку роблять все можливе, щоб по максимуму налагодити роботу транспорту і перевезти людей, але кияни не надто їм допомагають. Незважаючи на те, що в місті оголошено вихідний, багато людей все одно їдуть на роботу, а також у своїх справах. «Ось одна жінка в час пік увійшла з 6 порожніми бутлями - до бювету за водою поїхала. Ну хіба ж це так терміново, що не можна почекати, поки хоча б година пік закінчиться?», - обурюється кондуктор-контролер.

Розпитуючи людей про те, як довелося добиратися сьогодні, ForUm зустрів водія тролейбуса Віталія. Як виявилося, йому також було нелегко в негоду. Поки ніхто не міг виїхати і сидів у теплих квартирах, чоловікові довелося ніч з суботи на неділю провести в машині. «Добре, що було тепло в тролейбусі. Але ні їжу, ні воду нам, звичайно, не підвезли. Багато виходили зі своїх машин і просто чекали буксира. Виходили і сміялися, допомагали штовхати. Народ так об'єднався. Я чекав машину МНСників, які повинні були відбуксирувати тролейбус. Приїхали вони до нас і застрягли: двигун зламався. Перебрали весь двигун, все виправили, так солярка закінчилася! Сиділи з МНСниками, чекали, коли паливо підвезуть. Але все це сприймали з гумором. Ми навіть бачили, як на Андріївському узвозі на скейтбордах, на лижах, гірських велосипедах каталися. Весело було», - згадує, тепер уже зі сміхом, Віталій.

Дістатися з передмістя також дуже важко. «У Боярці основні дороги розчищені, маршрутки поступово відновлюють рух. У той же час, в приватному секторі, що складає більшу частину міста, ніякого руху снігоочисної техніки помічено не було. Вранці на пероні залізничного вокзалу і зупинках маршруток була тиснява, люди намагалися будь-яким чином виїхати в Київ, у той час як транспорт ходив вкрай рідко», - нарікають місцеві жителі.

Непросто вибратися в Київ і жителям Вишневого. Маршрутки ходять дуже рідко і ті переповнені людьми. Юлія розповідає, що ледве добралася сьогодні в Київ на роботу 416-м маршрутом. До того ж, за словами жінки, подорожчав проїзд до 5 грн. І це викликає подив, адже подібної інформації офіційні структури не давали.


Друга сторона медалі

Незважаючи на всі негаразди, багато людей все таки проводили додатковий день із задоволенням, виходячи на прогулянки. Деякі, вперше за довгі роки, вирішили здійснити давно заплановану екскурсію.

Як вдалося дізнатися кореспонденту ForUm'у, чимало молоді сьогодні поїхало зустрітися з друзями, покататися на сноуборді або лижах у Протасовому яру, посидіти в кафе або побродити по торгових центрах. Крім того, сьогодні кияни поспішали також на співбесіди, виставки, до церкви і на ринок.

Люди похилого віку давали різні відповіді на запитання, куди вони прямують сьогодні замість того, щоб відпочити вдома. «Я ходжу, гуляю по-старечому», - повідомила нам мешканка вулиці Олеся Гончара. «Нікуди особливо не поспішаю, швидко йду, тому що боюся ноги промочити».

Ще одна жінка повідомила, що шукає будинок Письменників, оскільки вже давно збиралася на нього поглянути і ніяк не знаходила часу. Крім того, майданчик біля її будинку нарешті розчистили, і вона змогла безперешкодно вийти з дому.

Але були серед пішоходів і такі, кого сильно обурювало все, що відбувається навколо. Корінна киянка Лідія повідомила, що йде в магазин за хлібом, де він через чотири дні, нарешті, з'явився.

«Я сорок років живу в Києві і такого «бєспрєдєла» з боку місцевої влади ще не бачила. На моїй вулиці почали прибирати тільки сьогодні. А до цього - що хочеш, те й роби. Ось сьогодні оголосили вихідний - так віддали б розпорядження людям взяти лопати і розчистити свої двори, допомогти бідному двірнику, який не в змозі сам усе прибрати», - заявила жінка.

Ще одна жінка поскаржилася, що у деяких торгових точках подорожчали овочі і фрукти. Зокрема, яблука, за її словами, за два морозні дні зросли в ціні в середньому на півтори гривні. «Але сьогодні я бачила, як майже біля всіх магазинів розвантажували товар, сподіваюся, ціни повернуться», - розповіла вона кореспонденту ForUm'у.

Також багато людей скористалися нагодою, щоб погуляти з маленькими дітьми і, паралельно, висловити своє невдоволення працівникам комунальних служб, які ще не встигли розчистити дитячі майданчики. Так, на Оболоні між розлюченими мамами і співробітниками "Київзеленбуду" відбулася справжня перепалка.


І все таки, обурення пішоходів сьогодні викликає не так сніг під ногами, як бурульки і сніг, що падає з дахів. Сьогодні досить часто можна було зустріти людей, які йдуть по проїжджій частині, оскільки тротуари перекриті червоними сигнальними стрічками.
 

Така картина спостерігається на пр. Перемоги, вул. Садовій, вул. Інститутській та ін. Незважаючи на всю обережність, вже є перші потерпілі. Як пишуть ЗМІ, за два останні дні в столиці від повалених бурульок постраждали дві людини. За словами головного лікаря Київської міської станції швидкої допомоги Анатолія Вершигори, вони були направлені до лікарні швидкої допомоги. Також було зафіксовано 6 випадків переохолодження і три - обмороження. Всі постраждалі госпіталізовані.

Зведення з «полів»

А тим часом, поки люди думають, якими маршрутами будуть колесити завтра, адже вихідні б'ють завершальний акорд, від держслужб не перестають надходити нові відомості про те, що вже встигли зробити.

Для повного відображення всієї картини ситуації, що склалася, варто зазначити, що за даними прес-служби Київської ДСНС, за три дні з дорожніх заторів силами рятувальників звільнені 1863 легкових автомобілів, 737 вантажівок, 149 автобусів і тролейбусів. У цілому, як зазначають в держвідомстві, це - 2749 одиниць техніки і 6869 звільнених зі снігового полону людей.

Станом на 7:00 ранку 25 березня зі снігових заметів силами столичних рятувальників і військових вилучено 11 одиниць великогабаритної техніки та 1 легковий автомобіль. Надано допомогу в мобільних пунктах обігріву 85 особам.

Крім того, як повідомили в прес-службі, сьогодні в кожному районі столиці працюють автомобілі підвищеної прохідності, які патрулюють на дорогах. У разі необхідності надається допомога водіям, які не можуть вибратися зі снігових заметів.

Як повідомили в прес-службі КМДА, за три доби зі столиці вивезено 9233 тонни снігу. У свою чергу, нагадаємо, що в Києві за час негоди його випало більше 40 млн. тонн. Також у відомстві зазначають, що для прибирання снігових завалів на дорогах міста в першу зміну було залучено 295 одиниць техніки, а в другу - 247. Крім того, задіяно 58 одиниць техніки інших підприємств Києва, переважно - самоскиди і навантажувачі. У ручному збиранні снігу в першу зміну взяли участь 87 бригад (517 осіб) корпорації, а в другу зміну - 39 бригад (244 особи). Для того, щоб хоч трохи знизити ожеледицю на дорогах, за останню добу використали 943,9 тонни посипальних матеріалів.

Крім цього, у Київській міській адміністрації закликають керівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності прискорити очищення від снігу прилеглих територій. До тих, хто не поспішає виконувати вимоги Правил благоустрою Києва, за словами голови адміністрації Олександра Попова, з вівторка почнуть застосовуватися адміністративні санкції.

Оцінити ж всю виконану роботу городяни зможуть вже вранці у вівторок, добираючись на роботу. І хочеться всім побажати: ні замету, ні затору!

Тетяна Мацур, Тетяна Григор'єва, Юлія Артамощенко, Анастасія Піка,


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

667