У Верховній Раді зареєстрований урядовий проект закону №2591, яким пропонується визначити службу у військовому резерві як особливий вид виконання військового обов'язку.

Текст законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо служби у військовому резерві» опублікований на офіційному сайті ВР.

Законопроектом пропонується визначити службу у військовому резерві як особливий вид виконання військового обов'язку; встановити на законодавчому рівні правовий статус резервіста і вимоги до проходження служби у військовому резерві, а також поширити права, обов'язки та обмеження, передбачені законодавством для військовослужбовців, на резервістів на весь час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві.

Згідно з проектом закону, громадяни України в добровільному порядку можуть бути прийняті на службу у військовому резерві Збройних сил України.

«Служба у військовому резерві вводиться з метою планомірної підготовки резервістів для комплектування особовим складом Збройних сил України та інших військових формувань у мирний і воєнний час шляхом придбання і підтримання на належному рівні умінь і навичок з військово-облікової спеціальності. Громадяни, у разі прийняття їх на службу у військовому резерві або її продовження на новий термін укладають контракт про проходження служби у військовому резерві ЗСУ або інших військових формувань», - йдеться в тексті законопроекту, пише «РБК».

Також передбачається, що фінансове і матеріальне забезпечення заходів, пов'язаних з проходженням служби у військовому резерві, здійснюється за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті для утримання Міністерства оборони.

Порядок і розміри грошового забезпечення та заохочення військовозобов'язаних і резервістів визначаються Кабінетом Міністрів України, Міністерством оборони та іншими центральними органами виконавчої влади.

Крім того, планується забезпечення рівних можливостей різним категоріям громадян щодо проходження служби у військовому резерві, зокрема жінкам.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

285