Уряд прийняв рішення про створення робочої групи високого рівня з питань поглиблення співробітництва з Митним союзом і Єдиним економічним простором Республіки Білорусь, Республіки Казахстан та Російської Федерації. Відповідне рішення ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів 25 березня, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

«Робочу групу створено з метою підготовки та реалізації заходів, спрямованих на поглиблення співпраці з МС і ЄЕП Республіки Білорусь, Республіки Казахстан, Російської Федерації, створення сприятливих умов для збільшення товарообігу, поліпшення торговельного балансу, розширення коопераційних зв'язків, залучення інвестицій і інновацій в реальний сектор економіки», - йдеться в повідомленні.

Керівником робочої групи призначений віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко. Також затверджено персональний склад робочої групи, до якої увійшли 10 осіб.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна має намір стати спостерігачем при Митному союзі.

Росія пропонує Україні вступити до Митного союзу, що дозволить знизити ціну на закуповуваний у РФ природний газ. Україна сподівається на підписання угоди про асоціацію і ЗВТ з Євросоюзом і пропонує секторальну співпрацю з МС за формулою «3 +1», але Росію це не влаштовує.

13 грудня 2012 р. Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна має приєднатися до деяких положень Митного союзу.

Україна в статусі спостерігача в Митному союзі Росії, Білорусі та Казахстану не матиме жодних привілеїв і не зможе впливати на прийняття рішень, вона залишиться «сторонньою країною», поки не приєднається до об'єднання цілком, вважає російський прем'єр-міністр Дмитро Медведєв.

4 березня Президент України Віктор Янукович заявив, що зараз мова про негайний вступ Києва до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану не йде - це питання ще має всебічно обговорюватися.

Орієнтовно у квітні президенти України, РФ, Казахстану та Білорусі обговорять питання про приєднання України до положень Митного союзу.

Янукович запевнив, що Україна буде співпрацювати з Митним союзом лише у тому форматі, який не суперечить відносинам з ЄС - Київ націлений вже у листопаді підписати Угоду про асоціацію з ЄС і створити зону вільної торгівлі з Європою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

270