Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив розробити чіткі регламенти дій і механізм координації заходів на випадок надзвичайних снігопадів. Як повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ, відповідне завдання він поставив на засіданні уряду 25 березня.

Як зазначив Азаров, надзвичайна ситуація, яка виникла через екстремальні снігопади, виявила цілу низку недоліків з координації діяльності служб у неординарних випадках. Відсутність напрацьованих регламентів дій завадила оперативно приймати рішення.

«Це неприпустимо в ситуаціях, коли потрібно не дискутувати і піддавати сумніву рішення, а діяти», - підкреслив Азаров.

Зокрема, глава уряду піддав критиці запізніле рішення про заборону в'їзду великогабаритного транспорту в Київ, що, в свою чергу, викликало транспортний колапс. Причиною ланцюгової реакції заторів стало і те, що залишені на проїжджій частині автомобілі перешкоджали розчищенню снігу.

Прем'єр-міністр, який у неділю особисто інспектував ситуацію в Києві, зробив низку практичних зауважень.

«Ситуація дійсно неординарна, такого не пам'ятають навіть старожили. Однак було штормове попередження - а до нього чомусь не поставилися досить відповідально. А повинні були завчасно прийняти рішення. На випередження», - зазначив Азаров, зазначивши, що в цілому всі служби спрацювали «на трійку». При цьому він підкреслив, що в таких ситуаціях всі без винятку повинні діяти злагоджено, чітко, згідно зі своїми напрямами.

«Ліквідація наслідків стихії могла б бути більш організованою, грамотною, з великою увагою до людей, хоча б у плані інформування про це. Адже для того, наприклад, щоб повідомляти про затримки транспорту або зміни у розкладі, значних коштів або техніки не потрібно, потрібно лише правильно організувати роботу», - підкреслив Азаров.

Глава уряду поставив завдання чітко виписати механізм координації роботи служб в екстремальних ситуаціях, щоб надалі в разі надзвичайних ситуацій уникнути прорахунків, гарантувати безперебійну роботу всіх систем життєзабезпечення.

Як раніше повідомляв ForUm, циклон залишив територію України й істотних опадів більше не очікується.

За станом на ранок 25 березня проїзд автошляхами державного значення України забезпечено.

Голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов визнав, що в ситуації з ліквідацією наслідків снігопадів у столиці були допущені деякі помилки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178