Одне з основних завдань держави на 2013 рік - розвиток мережі сільгоспкооперативів, які підвищать конкурентоспроможність села і поліпшать соціальну інфраструктуру в сільській місцевості. Про це повідомив перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов.

«Розвиток кооперативного руху і підтримка його з боку держави є необхідною умовою відродження українського села. І світовий досвід підтверджує, що саме завдяки об'єднанню в кооперативи, дрібно- і середньотоварні виробники можуть підвищити конкурентоспроможність своєї продукції. Тому інтерес селян до таких об'єднань поступово зростає», - цитує Арбузова «РБК-Україна».

Переконані у перспективності розвитку сільгоспкооперативів і в регіонах. В рамках організованого Мінагрополітики опитування, більше 9 тис. голів сільських та селищних рад, що становить більше 84% з їх загального числа, підтримали створення обслуговуючих сільгоспкооперативів. Сьогодні в Україні діє понад 850 обслуговуючих кооперативів. В рамках ініціативи «Рідне село» в минулому році з'явилося ще майже 100.

«В цілому, на думку голів сільських та селищних рад, для того щоб сільське населення було працевлаштоване і мало стабільний дохід, необхідно створити близько 18 тис. обслуговуючих кооперативів. А за оцінками вітчизняних експертів аграрного ринку, завдяки ініціативі «Рідне село» і кооперації в селах можна створити 1,6 млн робочих місць до 2020 р. Першим же кроком до формування кооперативів повинні стати сімейні ферми. Зараз уряд активно підтримує їх створення», - заявив перший віце-прем'єр.

Він також підкреслив, що кооперативний рух серед дрібних і середніх виробників дозволить не тільки економічно розвивати села, але й покращувати їхню соціальну інфраструктуру. «Урядова політика та реформи в аграрній сфері повинні привести до всебічного розвитку сільських територіальних громад України. А це значить - до розвитку 70% території нашої держави, на яких проживає третина населення», - додав чиновник.

Нагадаємо, Президент Віктор Янукович зазначив, що, доклавши максимальних зусиль до створення мережі сільгоспкооперативів, в Україні вдасться підвищити рівень життя у селах. Тому уряд та інші органи влади повинні максимально сприяти соціально-економічному розвитку у сільській місцевості.

У минулому році Міністерство аграрної політики і продовольства розробило і представило стратегію соціально-економічного розвитку сільських територій «Рідне село». Ця ініціатива орієнтована на створення сільськогосподарських кооперативів та підтримку державою дрібних і середніх товаровиробників.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

216