Міністри фінансів 17 країн єврозони рано вранці у понеділок підписали попередню угоду, яка забезпечить виділення Кіпру фінансової допомоги, але при цьому загрожує великим вкладникам найбільшого банку країни (Bank of Cyprus) значними втратами, пише Financial Times.

Домовленість передбачає, зокрема, закриття другого за величиною банку країни Laiki з компенсацією втрат власникам вкладів менше 100 тис. євро. Bank of Cyprus, у якого багато російських клієнтів, пройде реструктуризацію і стане істотно меншим, а збитки тих, хто зберігає у ньому суми понад 100 тис. євро, можуть скласти до 40%.

Передбачається, що ці заходи допоможуть Кіпру зібрати 5,8 млрд євро, які дозволять отримати допомогу в 10 млрд євро від «трійки» міжнародних кредиторів (Єврокомісія, Європейський Центробанк (ЄЦБ), Міжнародний валютний фонд (МВФ)) і врятувати острівну державу від дефолту.

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс взяв активну участь у переговорах у Брюсселі: всю другу половину дня і весь вечір неділі він спілкувався з головою Європейської ради Херманом ван Ромпеєм, головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, головою ЄЦБ Маріо Драгі, главою Єврогрупи Йєруна Дейсселблумом і директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард.

Як повідомляють джерела, дискусії були дуже напруженими. Міністри фінансів, які повинні були затвердити угоду, зібралися на 4 години пізніше передбаченого, щоб потім знову розійтися в очікуванні результату переговорів.

Після прибуття у Брюссель міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле підтвердив непохитність своєї позиції: «Я очікую, що ми прийдемо до результату, але за умови, що кіпріоти подивляться на ситуацію реально... Рішення в їхніх руках», передає «Інтерфакс-Україна».

Його французький колега П'єр Московісі продовжував наполягати на одноразовому податку з великих вкладів, щоб «покласти край економіці-казино». «Інакше ви і я повинні будемо платити за рахунками», - сказав він журналістам.

Якщо угода не буде підтверджена остаточно, міжнародні кредитори можуть визнати Кіпр банкрутом і ініціювати його вихід із єврозони. Якщо угоди не буде у понеділок, з вівторка ЄЦБ припинить надання ліквідності банкам Кіпру за екстреними програмами.

За словами міністра фінансів Люксембургу Люка Фріда, відсутність угоди вдарить по стабільності євро. Є небезпека поширення кризи на інші проблемні країни на периферії єврозони.

Багато кіпріотів вважають, що підсумкові умови угоди (якими б вони не були) виявляться вкрай важкими для їхньої країни і знищать фінансовий сектор, який є локомотивом кіпрської економіки.

«Якщо піде міжнародний бізнес, як вибратися з цієї величезної діри?» - заявив FT кіпрський фінансист, що побажав залишитися невідомим.

Як очікується, банки Кіпру відновлять роботу після вимушених канікул у найближчий вівторок. До їхнього відкриття заходи, погоджені з ЄС і МВФ, повинні вступити в силу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

497