Київська міська державна адміністрація відклала проведення робіт з демеркуризації промислового майданчика заводу «Радикал», повідомив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.

«Згідно з загальнодержавною цільовою програмою захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013-2017 роки, починаючи з 2013 року передбачалося фінансування робіт з екологічної санації території та об'єктів ВАТ «Радикал» в об'ємі 134 млн гривень на 5 років. Проте Міністерство фінансів наприкінці 2012 року поінформувало, що, виходячи з фінансових можливостей, у проекті держбюджету на 2013 рік необхідних видатків для реалізації зазначеної загальнодержавної програми в 2013 році не передбачено», - повідомив Мазурчак.

Він зазначив, що КМДА звернулася до Міністерства екології та природних ресурсів з проханням розглянути можливість виділення необхідних коштів із держфонду охорони навколишнього середовища, але офіційної відповіді від Мінприроди так і не було, передають «Українські новини».

«Враховуючи, що питання стосовно джерел фінансування таких робіт не вирішене, прогнозувати терміни початку їхнього виконання неможливо», - пояснив Мазурчак.

Він зазначив, що взагалі роботи повинні бути виконані у вкрай стислі терміни.

За прогнозами фахівців, роботи можуть бути виконані протягом 1,5-2 років за умови стабільного фінансування.

Мазурчак нагадав, що в 2012 році за рахунок коштів Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища було розроблено ТЕО (техніко-економічної обгрунтування) демеркуризації проммайданчика заводу «Радикал», вивезено за межі України та знешкоджено 4,4 тонни небезпечних відходів хлоровмісних пестицидів, а також здійснено низку першочергових заходів щодо визначення впливу на навколишнє середовище небезпечних відходів з підприємства та виготовлено спецобладнання для їхнього завантаження у транспортні засоби.

Нагадаємо, у вересні 2012 року КМДА прогнозувала початок очищення території заводу «Радикал» від небезпечних речовин та відходів з 2013 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

112