Україна і Японія зацікавлені у продовженні співпраці за схемою зелених інвестицій. Про це, як повідомляє Департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів, йшлося під час зустрічі прем'єр-міністра України Миколи Азарова з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Тоїчі Саката.

«Україна всі передоплати завершила згідно з договором, і ми розраховуємо на розуміння і будемо вдячні уряду Японії за можливість і готовність продовжити співпрацю шляхом внесення змін до базового договору», - сказав Азаров.

Він нагадав, що чотири роки тому Україна і Японія підписали договір про продаж одиниць (частин) установленої кількості і стали одними із перших держав у світі, які розпочали співпрацю у цій сфері. «На момент підписання двостороннього договору у світовій практиці не було досвіду впровадження зовнішніх економічних механізмів Кіотського протоколу», - зазначив глава українського уряду.

Азаров також запевнив японську сторону у виконанні Україною спільного плану дій щодо реалізації проектів зелених інвестицій, підписаної сторонами 21 березня 2013 року.

Він повідомив, що на сьогоднішній день в Україні реалізується 392 проекти з енергозбереження в закладах соціальної сфери і 6 великомасштабних проектів.

За словами Азарова, ці проекти мають велике соціальне значення для українців, оскільки відбувається реальна економія енергоресурсів, необхідних для обігріву закладів охорони здоров'я та освіти, що особливо важливо в умовах дорогого імпортного газу.

У свою чергу, Саката подякував Азарову, міністру екології та природних ресурсів Олегу Проскурякову і голові Державного агентства екологічних інвестицій Владиславу Якубовському за досягнення результату у даному напрямі співпраці.

Він зазначив, що за результатами цієї співпраці пильно стежить не тільки уряд Японії, а також і представники бізнес-кіл Японії: «У цьому зв'язку можна стверджувати, що успішна реалізація проектів зелених інвестицій буде великим стимулом для подальшого розвитку двосторонніх взаємин як у галузі економіки, так і в області зовнішньої торгівлі».

Саката також висловив упевненість, що співпраця між Японією та Україною в області зелених інвестицій не тільки внесе великий внесок у покращення соціальної інфраструктури України і добробут українських громадян, але і стане величезним стимулом до приходу японських передових технологій у сфері енергозбереження і екології.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

277