Україна завела переговори щодо створення газового двостороннього консорціуму у глухий кут, заявив журналістам у Москві президент Російського газового товариства Валерій Язєв.

«На мою думку, Україна українсько-російські переговори щодо створення консорціуму і взагалі щодо співпраці у газовій сфері загнала у глухий кут», - зазначив він.

За словами Язєва, по-перше, РФ не влаштовує участь України у Митному союзі у форматі «3+1», а по-друге, нещодавно Президент України Віктор Янукович підписав два укази, згідно з якими Україна буде остаточно інтегрована в енергетичне співтовариство Європи. Зокрема, буде розділений газовий бізнес у відповідності з Третім енергопакетом.

«Це робить неприйнятним наше двостороннє співробітництво», - підкреслив Язєв та додав, що у створенні тристороннього консорціуму РФ не зацікавлена.

Таким чином, він вважає, що Україна крок за кроком робить кроки, які роблять неможливим співробітництво у газовій сфері.

Язєв підкреслив, що у таких умовах російська сторона буде активізувати роботу з будівництва «Південного потоку», а в перспективі може розширити «Північний потік».

«Я сподіваюся, що в Україні знають, що роблять. Можливо, влада бачить вирішення проблеми в євроінтеграції, і розраховує газ купувати реверсом із Європи», - сказав Язєв і додав, що технічно це можливо, однак навряд чи буде дешевше, ніж постачання із РФ.

У той же час він підкреслив, що у таких умовах РФ буде користуватися транзитним потенціалом ГТС України у мінімальному обсязі. І ніяких зобов'язань щодо обсягів прокачування видаватися не буде, повідомляє «УНІАН».

Відповідаючи на запитання, яким може бути мінімальний обсяг транзиту через Україну, Язєв підкреслив, що це буде залежати від кон'юнктури на європейському ринку, де скорочується споживання природного газу через економічну стагнацію, а також зростає роль постачань скрапленого природного газу (ЗПГ).

За його словами, у Європі вже створені комплекси щодо регазифікації на 170 млрд кубічних метрів СПГ, і хоча на сьогодні вони використовуються лише наполовину, в майбутньому цей обсяг буде збільшуватися.

«Тема консорціуму закрита Україною. Україна не хоче іти на створення двостороннього консорціуму. Ми не можемо без кінця стояти біля дверей і стукати з проханнями пустити нас до консорціуму», - сказав Язєв

У той же час він вважає, що відносини між країнами будуть нормальними, проте без газового аспекту.

«У відносинах з Україною буде все добре, і ми будемо дружити домами», - підкреслив Язєв.

Нагадаємо, 14 березня на прес-конференції Президент України Віктор Янукович висловив переконаність, що Європа повинна брати участь у модернізації української газотранспортної системи. Янукович також підкреслив, що Україна повинна гарантувати Європі стабільний транзит газу, і для цього потрібно найближчим часом знайти відповідь, як Україна буде модернізувати свою ГТС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

245