Ситуація на валютному ринку сьогодні досить стабільна і передбачувана. А в разі виникнення серйозних коливань курсу Національний банк завжди зможе згладити їх своїми інтервенціями.

Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, відповідаючи на запитання про те, яким буде курс гривні у поточному році, передає «УНІАН».

«Сьогодні немає жодних чинників, які могли б вплинути на курс гривні у негативному аспекті. Ви знаєте, що у нас курс хоч і називається фіксований, але він у нас плаває навколо цієї фіксації. Тобто якщо попит в даний момент в якийсь день на валюту зростає, курс може трохи піднятися, якщо зросте пропозиція, а попит впаде, то курс може опуститися. Фактично, зараз показується курс, який встановлюється на міжбанківському валютному ринку. Він буде, звичайно, коливатися в той чи інший бік, це невеликі коливання. Тому що як тільки виникне ситуація, що якийсь очікується сплеск, Національний банк за допомогою своєї інтервенції купівлі або продажу може втрутитися і збити це, як він робив у вересні минулого року», - розповів міністр.

Також він підкреслив, що останнім часом у суспільстві знизилися девальваційні очікування, про що яскраво свідчить істотне зростання обсягу депозитів у національній валюті. «Люди реально стали довіряти гривні», - сказав Ігор Прасолов.

Як раніше повідомляв ForUm, перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов також заявив, що курс гривні буде стабільним та прогнозованим. У той же час в національному Плані дій на поточний рік, який підписав Президент Віктор Янукович, задекларований перехід до більш гнучкого курсоутворення, наслідком чого має стати узгодження офіційного курсу НБУ і котирувань на міжбанківському ринку.

За даними дослідницької компанії GfK Ukraine, індекс девальваційних очікувань населення за підсумками лютого знизився до рекордно низького рівня з серпня минулого року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208