Експерти пов'язують банкрутство банку «Таврика» із занадто ризикованою стратегією його власників.

«Комерційний банк - це структура, яка працює на свій страх і ризик. «Таврика» ж не казенне підприємство, щоб держструктури за нього відповідали і його опікали. Тому починати винити в його банкрутстві главу Нацбанку - як мінімум нерозумно. Нехай Кармазін візьме далі - подасть позов на Бена Бернанке. Я поважаю його як юриста, але він зробив ляп», - стверджує економіст, колишній урядовий секретар Віктор Лисицький.

На думку експерта, причиною краху банку стало активне інвестування його власників у сферу нерухомості, яка переживає сьогодні не найкращі часи.

Погоджується з тим, що високі ставки за депозитами стали однією із причин банкрутства банку, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Одні тільки високі процентні ставки по депозитах не викликали б проблем у «Тавриці». Але вони виступили як каталізатор негативних процесів. Якби ставки були нижчі, то банку потрібно менше коштів витрачати на виплати вкладникам», - переконаний фінансист.

Нагадаємо, що раніше екс-нардеп Юрій Кармазін від імені вкладників банку «Таврика» звинуватив главу НБУ в тому, що головний фінансовий регулятор країни нібито довів до банкрутства цю фінустанову, передає «УНІАН».

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Олена Шарова повідомила, що за три місяці виплати вкладів банку «Таврика» 22 тис. його клієнтів отримали 945,8 млн грн.

20 грудня 2012 року НБУ ввів тимчасову адміністрацію в «Тавриці».

Як відомо, акціонером банку, який прямо і побічно володіє 10% і більше статутного капіталу банку на кінець звітного 2011 року є Анатолій Кобець. Разом з тим, за даними ЗМІ, фактичним власником фінустанови є Сергій Цюпко - власник «Київського ювелірного заводу»: в 2000 році став одним із акціонерів банку, в 2001-2002 роках очолив наглядову раду АБ «Таврика».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

303