З усіх відомств, які отримали законопроект про створення фінансової поліції для вивчення, позитивний відгук надійшов лише від податкової служби, очолюваної Андрієм Головачем, пише ZN.ua.

«Позитивний вердикт надійшов хіба що від податкової служби, очолюваної Андрієм Головачем», - йдеться у статті «Фінансова поліція: неприкрита загроза».

Нагадаємо, за даними низки ЗМІ, саме Андрій Головач є ініціатором створення фінансової поліції. В інтерв'ю Forbes.ua він не підтвердив, але і не спростував цю інформацію.

Як пише ZN.ua, виписуючи законопроект «під себе», була дискредитована сама ідея створення нового контролюючого органу: «Нинішня оказія, до речі, стала ще однією яскравою демонстрацією того, як в Україні в силу давньої звички виписувати закони «під себе» можуть бути дискредитовані навіть здорові починання, які давно і успішно експлуатуються в інших країнах».

А президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер також заявив в інтерв'ю журналістам, що Президент України та його оточення спочатку не могли піти на ухвалення такого закону.

«Президент не може керувати виконавчим органом безпосередньо. У Конституції написано, що найвищим органом виконавчої влади є Кабінет міністрів. У нас же не абсолютний монарх, Конституція забороняє йому управляти безпосередньо органами виконавчої влади. Не все, що він хоче, він може собі дозволити. Тобто такої конструкції не може бути... Я не думаю, що комусь вигідно дізнатися, що влада хоче стати саме такою», - сказав він.

ZN.ua підкреслює, що наділення фінансової поліції неосяжними силовими повноваженнями йде врозріз з процесом декриміналізації низки економічних злочинів, що був ініційований особисто Президентом України.

Про це раніше також заявив у коментарі екс-народний депутат Святослав Олійник, один із авторів нового КПК.

За інформацією ZN.UA, законопроект викликав «жорстку критику більшості відомств, які отримали його для аналізу». Мін'юст поставив під сумнів конституційність створення такого відомства, а в.о. урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Маркіян Бем помітив невідповідність законопроекту Конвенції про захист прав людини і основних свобод та практиці Європейського суду з прав людини.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

552