На Ініціативу «Рідне село», яка передбачає створення мережі сільгоспкооперативів по всій країні, покладає надії більшість українських фермерів. Селяни сподіваються, що завдяки новим кооперативам будуть створені додаткові робочі місця, а вирощування продукції одноосібниками стане рентабельним. Але для цього необхідна державна фінансова підтримка фермерства та кооперації, запевнив голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич.

«Фермери і селяни виявляють велику зацікавленість у виробництві сільгосппродукції в кооперативах. Про це свідчать результати опитування майже 10 тисяч сільських і селищних рад, з яких 84% підтримали створення обслуговуючих кооперативів, а 22% - виробничих. А враховуючи те, що держава зараз готує сприятливі умови для створення і функціонування кооперативів, ми можемо очікувати, що найближчим часом в Україні буде сформована сільгоспкооперативна мережа», - зазначив Іван Томич.

Також голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів повідомив, що зараз в Україні працюють понад 850 кооперативів. А створення додатково 18 тисяч таких об'єднань дозволило б згуртувати у спільну діяльність 5 мільйонів сільських жителів. А це значить, що, нарешті, одноосібники будуть отримувати гідну оплату за свою роботу.

«Кооперативи дозволять селянам не просто виробляти сільгосппродукцію, але й отримувати за це гідну платню. Саме кооперативні об'єднання дозволять включити вироблену фермерськими та селянських господарствах продукцію в маркетингову ланцюг, підвищити додану вартість продукції, а також покращити якість і безпека сільськогосподарської продукції», - зазначив експерт.

Голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів переконаний, що саме кооперація є виключно пріоритетним напрямом, який забезпечить розвиток сільських територій та подолання бідності в селах. Тому курс, який обрала уряд і Мінагрополітики, зокрема, є правильним і ефективним.

«Розвиток кооперативного руху та його фінансова підтримка з боку держави є необхідною умовою відродження українського села. Зараз чи не вперше селянам простягають руку допомоги. Тому, сподіваюся, що урядова політика і бажання селян об'єднуватися в кооперативи приведуть до всебічного розвитку сільських територіальних громад України», - підсумував Іван Томич.

Як повідомляв ForUm, держава взяла курс на заохочення селян до створення виробничих і обслуговуючих кооперативів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217