Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова вважає, що медична реформа піддається критиці через недостатню поінформованість населення, тому МОЗ активізує просвітницьку роботу. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, вона заявила на брифінгу.

«Звичайно ж, починаючи будь-яку нову справу, а тим більше таку складну справу, як реформування галузі охорони здоров'я, складно очікувати, що лише за одні рік можна досягти тільки безумовно позитивних результатів. Це нова справа як для громадян, так і для самих медиків. Тому на першому етапі звучить критика через те, що для людей, а можливо і для медиків, не все зрозуміло. Це нерозуміння викликає опір», - зазначила вона.

За словами міністра, у МОЗ зробили висновки з критики і проводять активну просвітницьку роботу. «Треба всім розуміти, що реформи йдуть паралельно зі звичайним лікувальним процесом. Зараз також ідуть зміни у такій важливій частині охорони здоров'я, як первинна медико-санітарна допомога. Це викликає реакцію на незручності, які з'являються, на навантаження у медиків, але ми враховуємо ці моменти і намагаємося завдяки півторарічному досвіду проведення реформ у пілотних регіонах впроваджувати такі підходи, щоб можна було уникнути незручностей», - сказала Богатирьова.

Також міністр зазначила, що перші позитивні результати реформ будуть видні через 1,5-2 роки у вигляді поліпшення показників здоров'я українців. «Незворотність позитивних результатів реформ ми відчуємо через 4-5 років. А для цього потрібен час, потрібна воля, впевненість. Навіть коли нас критикують потрібно не опускати руки, щоб досягти результату», - підсумувала міністр.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович розкритикував Кабінет Міністрів і МОЗ за затягування у проведенні медичної реформи, зокрема, щодо відпрацювання нормативно-правових актів та співпраці з регіонами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250