Екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко демонструє відверту неповагу до суду, що засуджується європейською правовою практикою. Так прокоментувала чергову категоричну відмову засудженої прибути на засідання Київського районного суду м. Харкова державний обвинувач Вікторія Калита, повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

«У заяві, яку вона передала суду, підсудна пише, що не бачить підстав прибути на засідання. Це відверта неповага до суду і закону в цілому. І така поведінка підсудної, таке її ігнорування судових слухань у будь-якій країні Європи і світу отримали б не тільки публічне засудження, але й осуд з точки зору європейської правової практики», - сказала прокурор.

За її словами, захист і підсудна продовжують маніпулювати громадською думкою.

«Я змушена вкотре підкреслити, що ніякого рішення Верховного суду про закриття кримінальних справ проти Тимошенко не існує. Спроби адвокатів постійно казати неправду з цього приводу, напевно, вже виглядають як знущання над журналістами, які змушені транслювати ці помилкові заяви. Крім того, створюється враження, що сторона захисту боїться оприлюднення фактів, які можуть свідчити не на користь підсудної», - зазначила Калита.

Прокурор також роз'яснила підсудній і її адвокатам вимоги чинного законодавства.

«Кримінально-процесуальне законодавство України не передбачає можливості почати слухання справи по суті у відсутність підсудного, так само як і не передбачає можливості розглядати клопотання сторін учасників процесу по суті. Тому юридичну оцінку заявам підсудної про те, що вона звертається до суду з клопотанням (про це йдеться в її заяві до суду) робити навіть немає сенсу», - додала вона.

Відповідаючи на запитання про можливість примусового приводу підсудної, Калита зазначила: «Ми вважаємо, що підсудна сама повинна з'явитися на судове засідання, якщо вона дійсно вважає себе невинною».

Нагадаємо, сьогодні, 22 березня, екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко в черговий раз відмовилася спілкуватися на тему свого етапування до суду для участі в засіданні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

280