В Україні вже діють масштабні і дуже детальні закони, що регулюють важливі соціально-економічні сфери. Про це в ексклюзивному коментарі ForUm'у заявив екс-держсекретар Мінфіну Німеччини Герд Елерс.

За його словами, це, наприклад, Бюджетний і Податковий кодекси. «Тому на наступному етапі реформ у центрі уваги має бути не нове законодавство, а готовність застосовувати його в плані загальної практики Євросоюзу, а також адаптація деяких положень», - сказав фінансист.

При цьому подальші реформи мають бути сконцентровані на таких аспектах, як чітка відповідальність при складанні та виконанні бюджету, відповідальність окремих його розпорядників, продовжив експерт, а також широка і дієва процедура контролю рахунків.

«Крім того, важливе дотримання базових правил державних закупівель, поліпшення роботи з громадськістю при складанні та виконанні бюджету. Не варто забувати і про моніторинг корпоративних прав держави, обов'язкове середньострокове бюджетне планування і загальну спрямованість бюджетної політики на сталий розвиток», - зазначив він.

Також важливо, за словами Елерса, щоб нова стратегія управління державними фінансами містила менше цілей - але таких, які реально можуть бути досягнуті по суті і в строк.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

203