Парламент Грузії в першому читанні прийняв поправки до Конституції країни, які обмежують повноваження президента.

За відповідний законопроект проголосували 135 депутатів зі 147 представлених у законодавчому органі, в тому числі представники пропрезидентського Єдиного національного руху (ЄНР), який після парламентських виборів, що пройшли у жовтні, виявився в опозиції.

Згідно з прийнятими поправками, глава держави не може в останні шість місяців свого правління розпустити парламент. Крім того, якщо президент відправить у відставку уряд, а парламент не погодиться з кандидатурою нового прем'єра, до жовтневих президентських виборів кабінет міністрів залишиться колишнім (чинна Конституція, нагадаємо, наділяє главу держави правом формувати уряд без згоди парламенту, якщо депутати тричі висловлять недовіру представленому на затвердження кабміну), повідомляє «Lenta.ru».

За словами ініціаторів законопроекту - представників правлячої партії «Грузинська мрія» Бідзіна Іванішвілі - він покликаний запобігти можливій політичній кризі і дестабілізації в країні. Між тим, в опозиції заявили, що Саакашвілі не збирається розпускати уряд і формувати новий без згоди парламенту. Крім того, в ЄНР зазначили, що поправки вносяться лише на кілька місяців, оскільки після президентських виборів, намічених на жовтень 2013 року, Грузія офіційно стане парламентсько-президентською республікою і повноваження глави держави будуть істотно урізані.

До прийняття поправок парламентська меншість наполягла на проведенні рейтингового опитування. Відповідно до нього, обмеження повноважень Саакашвілі підтримали 93 депутати «Грузинської мрії», при необхідному мінімумі в сто голосів. Тим самим президентська партія показала, що у правлячої коаліції не вистачає голосів для зміни Конституції і без доброї волі опозиції вона не змогла б провести реформу.

За оцінками експертів, опитаних виданням, прийняті поправки остаточно позбавили Саакашвілі можливості впливати на роботу уряду. Сам він з цього приводу заявив, що продовжить боротьбу «за демократію і розвиток». «Будь-яка спроба вивести мене з політичної боротьби зараз, або в майбутньому, не увінчається успіхом», - підкреслив президент.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

866