Промислові підприємства залишаються лідерами по забрудненню атмосфери. Про це не вперше нагадали у Міністерстві екології та природних ресурсів України. За словами фахівців, у 2011 р. (останній повний рік даних - Ред.) атмосферні викиди стаціонарних джерел склали 4374,6 тис. т, підвищившись відносно попереднього року на 5,9%; це 63,6% всіх викидів в країні. Найбільше викидається підприємствами гірничо-металургійного комплексу, теплової енергетики, вуглепрому та хімії.

Відомо, що найбільш виражена екологічна проблема в промислових регіонах країни: донецькому, запорізькому, дніпропетровському та ін. Під час підсумкової прес-конференції увагу цьому питанню приділив і Президент Віктор Янукович. Він зазначив, що громадяни, які проживають на екологічно забруднених територіях, матимуть законодавчий захист. «Люди, які там живуть, повинні мати захист на законодавчому рівні, і ми це забезпечимо. Ми хочемо безпечних умов для проживання людей. Ми це завдання можемо вирішити і ми його вирішимо», - сказав Янукович.

Наприкінці минулого року Глава держави також звертав увагу на те, що під час будівництва нових підприємств в обов'язковому порядку слід враховувати екологічну складову. Він заявляв, що власники підприємств не повинні заощаджувати на питаннях екологічної безпеки, а значить, зобов'язані робити все необхідне для забезпечення відповідних норм на виробництвах.

Звичайно, вирішити проблему шляхом закриття виробництв - не вихід із ситуації. Тому необхідно шукати інші, більш раціональні шляхи. Про перспективи вирішення питання і про те, що на сьогоднішній день робиться в Україні для цього, ForUm запитав у експертів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

632