В Україні процес реформування місцевого самоврядування може зайняти 5-7 років.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час брифінгу заявила радник Президента України, керівник ГУ з питань конституційно-правової модернізації АПУ Марина Ставнійчук.

«За півтора-два роки ми повинні вжити комплекс заходів, які пов'язані з повним аналізом соціально-економічної ситуації в регіонах. Орієнтовно реформа буде розрахована на 5-7 років», - сказав вона.

Радник Президента зазначила, що одна з головних цілей реформи - розширення можливостей для наповнення місцевих бюджетів, оскільки, за її словами, близько 70% територіальних громад дотується з держбюджету.

«Мова йде про створення інвестиційних можливостей на рівні регіональної влади. На сьогоднішній день ми повинні навчити місцеву владу робити свою територію привабливою для інвестора.

За словами Ставнійчук, головне завдання при підготовці реформи місцевого самоврядування полягає у приведенні Конституції у відповідність з Європейською хартією місцевого самоврядування. Зокрема, в найближчі 1-2 тижні відбудеться пленарне засідання Конституційної асамблеї, яка представить свої напрацювання щодо внесення поправок до Конституції.

Як повідомляв ForUm, в Адміністрації Президента України пропонують м'яку модель реформи місцевого самоврядування.

Тим часом, Президент України Віктор Янукович розкритикував нинішню систему самоврядування і заявив, що найближчим часом в Україні буде затверджена Концепція розвитку місцевого самоврядування.

Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

376