Апеляційний суд Києва підтвердив законність обрання екс-прем'єру Таджикистану Абдумаліку Абдулладжанову екстрадиційного арешту.

Відповідне рішення сьогодні оголосила колегія суддів Апеляційного суду.

«Постанову Шевченківського райсуду Києва від 15 березня 2013 року, якою застосований екстрадиційний арешт відносно Абдумаліка Абдулладжанова до рішення про його фактичну передачу правоохоронним органам Республіки Таджикистан, залишити без змін. Апеляцію адвоката Федура залишити без задоволення», - наголошується в рішенні суду, повідомляє «УНІАН».

Також у ній підкреслюється, що вона є остаточною і оскарженню не підлягає.

Повний текст постанови буде оголошено 28 березня.

Як повідомляв ForUm, Абдулладжанов був затриманий працівниками лінійного відділу в аеропорту «Бориспіль» ГУ МВС України в Київській області 5 лютого після того, як він прибув рейсом «Лос-Анджелес - Амстердам - ​​Київ».

Шевченківський районний суд Києва застосував екстрадиційний арешт відносно екс-прем'єра Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова.

У Державній міграційній службі України повідомили, що Абдулладжанов поки не звертався за статусом біженця.

Однак Управління верховного комісара ООН у справах біженців нагадало Києву, що Абдулладжанов має статус біженця в США і тому, згідно з міжнародним правом, не може бути екстрадований в якусь країну.

7 лютого Бориспільський міськрайонний суд (Київська обл.) задовольнив подання прокуратури про тимчасовий арешт громадянина Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова на 40 діб.

18 лютого Генеральна прокуратура Таджикистану направила в Київ офіційні документи, необхідні для екстрадиції екс-прем'єра республіки.

64-річний екс-прем'єр Таджикистану, який останні 15 років проживав у США, звинувачується на батьківщині за наступними статтями Кримінального кодексу Таджикистану: 179 ч. 3 і 4 (тероризм, пов'язаний із замахом на життя представника влади, в складі організованої групи), 186.1 (бандитизм ), 187.2 (організація злочинного співтовариства), 245.4 (привласнення або розтрата держмайна в особливо великих розмірах), 306 (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади), 309.2 (диверсія у складі організованої групи). Якщо екс-прем'єр буде виданий Душанбе і суд визнає його винним, то йому загрожує довічний термін позбавлення волі.

З вересня 1992 р. Абдулладжанов обіймав посаду прем'єр-міністра Таджикистану, проте вже у 1993 році подав у відставку і був призначений послом Таджикистану в Росії. У 1994 році висунув свою кандидатуру на других всенародних виборах президента Таджикистану, однак, згідно з офіційними даними, програв нині діючому главі державі Рахмону.

Після виборів покинув Таджикистан, жив у Росії, а з 1998 року - в США.

Влада Таджикистану звинувачує Абдулладжанова в організації замаху на Рахмона 30 квітня 1997, коли президент отримав поранення в ногу, а також в організації заколоту в Согдійській області, який став причиною загибелі десятків людей у ​​1998 році. Сам екс-прем'єр у своїх інтерв'ю зарубіжним ЗМІ все заперечував.

У Таджикистані, де в листопаді поточного року повинні відбутися чергові президентські вибори, в останні місяці стали ходити чутки, що Абдулладжанов підтримає кандидата від опозиції, яка поки зберігає мовчання щодо своєї участі у виборах. Сам екс-прем'єр давно не давав жодних інтерв'ю і тому його позиція в цьому питанні невідома.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

368