На сьогоднішній день система самоврядування на місцях є неефективною й істотно стримує розвиток країни. Таку думку висловив Президент України Віктор Янукович під час засідання Ради регіонів, повідомляє кореспондент ForUm'у.

«Ситуація ускладнюється тим, що правове регулювання і сама практика місцевого самоврядування не задовольняє сучасні потреби країни. Зазначу, що при цьому, вони також не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування», - зазначив Президент.

На його думку, це є суттєвою перепоною на шляху інтеграції України в європейське співтовариство.

В Україні існує непрозора система делегованих і власних повноважень органів зовнішнього самоврядування, вважає Глава держави.

«Я неодноразово акцентував увагу на неприпустимість зайвого зосередження повноважень в центрі. На жаль, знову з'являється тенденція до концентрації влади в міністерствах і відомствах», - зазначив він.

Янукович нагадав, що спроби реформувати місцеве самоврядування робилися з 1996 року, проте всі вони були невдалими. Причина невдач, на його думку, - у відсутності збалансованих підходів до вирішення проблеми регіонального розвитку.

Президент повідомив, що концепція реформи місцевого самоврядування сьогодні перебуває в стадії розробки.

«За моїм дорученням була організована робота з підготовки концепції реформи самоврядування. Сьогодні у нас є перший проект цього документа», - повідомив Президент.

Як зазначив Глава держави, в роботі над концепцією брали участь кращі фахівці, незалежні експерти, науковці, представники громадських організацій.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович раніше заявив, що найближчим часом в Україні буде затверджена Концепція розвитку місцевого самоврядування.

Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

254