Влада Кіпру остаточно відмовилася від ідеї ввести одноразовий збір з рахунків у місцевих банках. Про це заявив голова парламенту Яннакі Оміра після наради у президента Нікоса Анастасіадіса.

«Ми не обговорюємо скорочень і не повертаємося до скорочень», - сказав спікер, який очолює одну з опозиційних парламентських партій.

«Було прийнято одноголосне рішення про створення інвестиційного фонду солідарності», - йдеться в заяві, поширеній за підсумками зустрічі президента Анастасіадіса з лідерами парламентських партій.

Нагадаємо, кіпрський збір з депозитів був розкритикований за кордоном, у тому числі в Росії та Великобританії, а на самому Кіпрі викликав паніку серед населення, що почав відчувати брак готівки. Кіпрські банки закриті з початку поточного тижня, оскільки влада побоюється масового відтоку коштів з рахунків. Очікується, що фінансові організації не відновлять роботу до 25-26 березня.

Як відомо, введення збору з депозитів на Кіпрі було одним з ключових умов отримання Нікосією 10-мільярдного антикризового кредиту від ЄС, проте кіпрський парламент 19 березня проголосував проти «банківського податку».

У свою чергу, Європейський ЦБ пообіцяв, що після 25 березня припинить фінансувати кіпрські банки, якщо до цього терміну влада острівної держави не визначиться з програмою стимулювання економіки.

За матеріалами РІА «Новини», «Лента.ру»,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187