В обмін на мільярдний кредит, який «витягне» економіку Кіпру, Росія може отримати не тільки частки в банках і газових родовищах, а й військово-морську базу на острові в Середземному морі, пише німецька Handelsblatt.

Журналісти впевнені, що це було б на руку державі з амбіціями світової держави, тим більше що поки невідома подальша доля аналогічної російської бази в Сирії. При цьому російська база на Кіпрі стала б «справжнім кошмаром для НАТО».

Крім того, російський державний концерн «Газпром» виявляє інтерес до величезних родовищ кіпрської нафти і природного газу. Занадто приваблива загальна вартість родовищ - за оцінками, 600 млрд євро.

У менш довгостроковій перспективі, пише газета, російські інвестори могли б взяти під свій контроль кіпрські банки, наприклад Popular Bank.

Як підтвердив глава кіпрського Мінфіну Міхаліс Сарріс, який веде зараз переговори в Москві, Кіпр запропонував Росії частки в банках і газових родовищах в обмін на фінансову допомогу.

Втім, поки ні міністр фінансів РФ Антон Силуанов, ні голова уряду Дмитро Медведєв не дали Саррісу жодної підстави сподіватися на те, що він виїде з Росії з грошима.

Проте, підкреслює Handelsblatt, якщо Кіпр не зуміє знайти компроміс з Єврогрупою і буде спиратися на допомогу на стороні, він буде зобов'язаний припинити своє членство в єврозоні і Євросоюзі.

Втім, Росія виграє і в разі схвалення податку на депозити, вважає видання, оскільки російський президент Володимир Путін, який оголосив війну офшорам, хоче припинити втечу російського капіталу. «Стрижка» на Кіпрі, що викликала чимало суперечок, призведе до того, що гроші багатих росіян «підуть» в інші країни, в тому числі і назад в Росію.

Уряд Кіпру за наполяганням кредиторів з ЄС ухвалив попереднє рішення про примусове списання частини банківських депозитів у вигляді податку - 6,75% з депозитів у 20-100 тисяч євро і 9,9% з більш великих вкладів. Це викликало паніку серед вкладників і поставило під загрозу фінансову систему острова.

Нагадаємо, парламент Кіпру 19 березня відхилив запропонований законопроект і зараз влада держави судорожно шукає вихід зі становища. Рішенням регулятора банки на Кіпрі не працюватимуть ще до 26 березня.

Як повідомляв ForUm, Європейський центральний банк дає Кіпру час до понеділка для того, щоб знайти вихід із критичної ситуації, що склалася в цій країні.

За матеріалами: «Inopressa»,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

242