Україна, закінчивши переговори щодо тексту Угоди про асоціацію з Європейським союзом, відкрила шлях до її парафування. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході прес-конференції заявив посол ЄС в Україні Ян Томбінський.

«Завершивши переговори на рахунок тексту Угоди про асоціацію, ми відкрили шлях до її парафування та ратифікації. У цьому контексті ми повинні розглядати звіт про впровадження європейської політики сусідства в Україні і робити висновки. Ми зосереджували увагу на тому, що не було зроблено для підписання договору. Тому у звіті ви можете побачити таку фразу, як двояке враження. Україна справила двояке враження», - сказав Томбінський.

Також він зазначив, що звіт політики сусідства стосується не самої України, а в цілому впровадження такої політики.

«Після оприлюднення звіту я звернув увагу, що ви зосередилися в основному на негативних аспектах. Це дуже європейський підхід. Ми не говоримо про позитивні досягнення, а зосереджуємо увагу на негативі», - зазначив посол ЄС.

Томбінський додав, що в ЄС відзначили роботу, здійснену Україною в минулому році.

«Було зазначено, що багато чого зроблено. Але в той же час ще багато чого потрібно виконати. Особливо, що стосується тих рекомендацій, які дав ЄС, щоб можна було перейти до підписання. Це питання виборчого правосуддя, недоліки, що спостерігалися під час парламентських виборів минулого року, а також реформа судової системи, яка є передумовою демократії і важливою частиною створення здорового клімату для ведення бізнесу та залучення інвестицій в країну. Це не ті елементи, які допоможуть поміняти ЄС, це те, що необхідно Україні для встановлення верховенства права та забезпечити реальну демократію», - зазначив він, додавши, що ці елементи можуть забезпечити стабільний економічний розвиток країни.

Крім того, посол сказав, що останнім часом ЄС приділяв особливу увагу Україні.

«Були великі очікування перед цими виборами, великі надії на те, що вони дадуть новий поштовх розвитку демократії. Але у мене таке відчуття, що вибори до цих пір не закінчилися, що ми живемо з вами у тому часі, коли йдуть вибори. Але зараз треба сконцентруватися на тому, щоб створити всі умови для підписання Угоди про асоціацію», - підкреслив він.

Також Томбінський зауважив на недавні заяви керівництва України щодо євроінтеграції.

«Я бачу широкий консенсус серед політичних сил України на рахунок європейської стратегії країни, але зараз час для роботи, а не заяв. Я сподіваюся, що найближчими тижнями парламент виконає ту роботу, яка від нього очікується, і ми зможемо побачити якісніші зміни на шляху України до ЄС», - резюмував євродепутат.

Як повідомляв ForUm, у Міністерстві закордонних справ України заявили, що основні рекомендації, які містяться у звіті Європейської комісії та Європейської служби зовнішньої діяльності про прогрес у реалізації європейської політики сусідства щодо України у 2012 році, українська сторона вже врахувала.

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара переконаний, що українська влада зможе виконати умови для підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом на саміті «Східного партнерства» в листопаді цього року, і сподівається, що ЄС прийме «політичне рішення» про підписання даного документа.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

270