Європейський центральний банк дає Кіпру час до понеділка для того, щоб знайти вихід із критичної ситуації, що склалася у цій країні.

ЄЦБ тримає банки Кіпру на плаву, дозволяючи їм використовувати надзвичайні фонди з місцевого центрального банку, але заявляє, що зупинить це, якщо Кіпр не узгодить план порятунку до понеділка. Кіпрські політики продовжують пошук виходу із критичної фінансової ситуації - після того, як раніше цього тижня парламент відхилив умови порятунку, запропоновані ЄС і МВФ, повідомляє Радіо «Свобода».

Президент Кіпру Нікос Анастасіадес знову зустрінеться з лідерами партій після того, як переговори у середу завершилися без будь-яких заяв для преси. Посадові особи, які беруть участь у переговорах, сказали, що серед нових планів порятунку - націоналізація пенсійних фондів та екстрені позики у розрахунку на майбутні прибутки від видобутку газу. Крім того, уряд Кіпру продовжив термін заборони відкриття банків країни до наступного тижня.

Кіпр має відшукати 5 млрд 800 мільйонів євро, щоб отримати допомогу у 10 мільярдів євро. Раніше ці ресурси планували знайти за рахунок одноразового оподаткування депозитів.

Міністр фінансів Кіпру Міхаліс Сарріс перебуває у Москві, де проситиме фінансової допомоги. Так само у Росії перебуває президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Він заявляє, що «дуже стурбований» кризою на Кіпрі. Це питання Баррозу буде обговорювати з прем'єром Росії Дмитром Медведєвим.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

312