Венесуела тимчасово перервала всі неофіційні канали зв'язку з США у зв'язку з коментарями Держдепартаменту з приводу майбутніх виборів венесуельського президента.

Як заявив міністр закордонних справ Венесуели Еліас Хауа, причиною такого рішення стали висловлювання Роберти Якобсон, заступника держсекретаря США з питань Латинської Америки. «З урахуванням останніх коментарів Якобсон ... ми зрозуміли, що немає сенсу втрачати наш час», - сказав Хауа.

Хауа уточнив, що стандартні дипломатичні канали зв'язку між двома країнами, такі як консульські відносини, будуть збережені.

Роберта Якобсон в інтерв’ю іспанській газеті El Pais, опублікованому 15 березня, заявила, що жителі Венесуели заслуговують відкритих чесних виборів, «а також вільної преси, чого не спостерігається в останні роки».

Раніше, 11 березня, стало відомо про висилання із Нью-Йорка двох співробітників венесуельського посольства. Як пояснили у Держдепартаменті, цей стало відповідною реакцією на дії влади Венесуели: 5 березня із Каракаса вислали двох американських військових аташе, яких запідозрили у спробі організувати військовий переворот проти президента Венесуели Уго Чавеса.

Незабаром після цього було оголошено про смерть Чавеса, який помер після тривалої хвороби. Незадовго до своєї смерті, в лютому 2013 року, Чавес порушив питання про нормалізацію дипломатичних відносин з США. Зокрема, він дав вказівку почати переговори про повернення посла США у Каракас, а Венесуели - в Вашингтон, пише «Lenta.ru».

У Венесуелі немає посла США з 2010 року, коли Чавес відмовився затвердити на цю посаду американську кандидатуру. Незабаром після цього США анулювали візу посла Венесуели.

Відносини США і Венесуели залишалися прохолодними протягом усіх 14 років, упродовж яких Чавес перебував при владі. Чавес регулярно виступав з критикою Вашингтона і підтримував країни Латинської Америки, які мали складні відносини з США. Проте США продовжують купувати венесуельську нафту і, як і раніше, залишаються одним із головних торговельних партнерів країни.

Нагадаємо, Чавес помер в ніч на середу у віці 58 років. Протягом майже двох років він боровся з онкологічним захворюванням, яке було виявлено у нього в середині 2011 року.

Незадовго до смерті Чавес повернувся до Каракаса з Гавани, де проходив лікування після грудневої хірургічної операції. Влада країни прийняла рішення забальзамувати тіло Чавеса і помістити його навічно в будівлі колишніх казарм, звідки він у лютому 1992 року керував спробою повалення президента Карлоса Андреса Переса.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217