Управління Верховного комісара ООН у справах біженців висловило серйозну стурбованість з приводу утримання під вартою в Україні колишнього прем'єр-міністра Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова і його можливої ​​ екстрадиції на батьківщину. Цей громадянин Таджикистану був визнаний біженцем урядом США, повідомляє Центр новин ООН.

«УВКБ ООН ще раз підкреслює важливість принципу невислання, згідно з яким жоден біженець не може бути примусово повернутий до країни свого походження, у тому числі шляхом екстрадиції», - йдеться в повідомленні.

В Управлінні ООН підкреслили, що примусове повернення Абдулладжанова в країну його походження буде порушенням як міжнародного, так і національного права, а для його подальшого утримання під вартою з метою екстрадиції немає ніяких легітимних підстав.

«ООН закликає українську владу діяти відповідно до норм міжнародного права, поважати статус біженця Абдулладжанова і звільнити його з-під варти», - зазначили в Управлінні.

Україна є учасником Конвенції 1951 року про статус біженців та Протоколу 1967 року.

Як повідомляв ForUm, Шевченківський районний суд Києва застосував екстрадиційний арешт щодо екс-прем'єра Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова.

Абдулладжанов був затриманий працівниками лінійного відділу в аеропорту «Бориспіль» ГУ МВС України в Київській області 5 лютого після того, як він прибув рейсом «Лос-Анджелес - Амстердам - ​​ Київ».

У Державній міграційній службі України повідомили, що Абдулладжанов поки не звертався за статусом біженця.

Однак Управління верховного комісара ООН у справах біженців нагадало Києву, що Абдулладжанов має статус біженця в США і тому, згідно з міжнародним правом, не може бути екстрадований в якусь країну.

7 лютого Бориспільський міськрайонний суд (Київська обл.) Задовольнив подання прокуратури про тимчасовий арешт громадянина Таджикистану Абдумалік Абдулладжанова на 40 діб.

18 лютого Генеральна прокуратура Таджикистану направила в Київ офіційні документи, необхідні для екстрадиції екс-прем'єра республіки.

Влада Таджикистану звинувачує Абдулладжанова в організації замаху на Рахмона 30 квітня 1997 року, коли президент отримав поранення в ногу, а також в організації заколоту в Согдійській області, який став причиною загибелі десятків людей у ​​ 1998 році. Сам екс-прем'єр у своїх інтерв'ю зарубіжним ЗМІ все заперечував.

У Таджикистані, де в листопаді поточного року повинні відбутися чергові президентські вибори, в останні місяці стали ходити чутки, що Абдулладжанов підтримає кандидата від опозиції, яка поки зберігає мовчання щодо своєї участі у виборах. Сам екс-прем'єр давно не давав жодних інтерв'ю, і тому його позиція в цьому питанні невідома.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

316