Україна у статусі спостерігача у Митному союзі Росії, Білорусі та Казахстану не матиме жодних привілеїв і не зможе впливати на прийняття рішень, вона залишиться «сторонньої країною», поки не приєднатися до об'єднання цілком, вважає російський прем'єр-міністр Дмитро Медведєв.

Прем'єр України Микола Азаров раніше озвучив нову позицію щодо співпраці з членами Митного союзу: Київ веде переговори про участь у МС як спостерігач з дорадчим голосом, що дасть, на думку Азарова, можливість на будь-якому етапі коректувати прийняті МС рішення.

«Ми, звичайно, будемо раді бачити Україну (в якості спостерігача в Митному союзі), і зараз ми якраз формуємо підходи до членства в Митному союзі і в Євразійському економічному союзі (почне діяти з 2015 року), там буде повноцінне членство і статус спостерігача... З приводу того, чи може спостерігач впливати на якісь процеси - звичайно ні, він же спостерігач» , - сказав Медведєв, повідомляють РІА «Новости».

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна має намір стати спостерігачем при Митному союзі.

Нагадаємо, Росія пропонує Україні вступити до Митного союзу, що дозволить знизити ціну на закуповуваний в РФ природний газ. Україна сподівається на підписання угоди про асоціацію і ЗВТ з Євросоюзом і пропонує секторальну співпрацю з МС за формулою «3+1», але Росію це не влаштовує.

13 грудня 2012 року Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна має приєднатися до деяких положень Митного союзу.

16 січня ц.р. прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв сказав, що Митний союз і Єдиний економічний простір відкриті для вступу інших країн СНД, але тільки на повноправною основі, і зазначив, що нові учасники повинні підписати всі інтеграційні документи, а не їх частину.

4 березня Президент України Віктор Янукович заявив, що зараз мова про негайний вступ Києва до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану не йде - це питання ще має всебічно обговорюватися.

Орієнтовно у квітні президенти України, РФ, Казахстану та Білорусі обговорять питання щодо приєднання України до положень Митного союзу.

Янукович запевнив, що Україна буде співпрацювати з Митним союзом лише у тому форматі, який не суперечить відносинам з ЄС - Київ націлений вже у листопаді підписати Угоду про асоціацію з ЄС і створити зону вільної торгівлі з Європою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

248