У Севастополі з 2063 пам'ятників і меморіальних поховань 60% є безгоспними, тобто не стоять на балансі у жодного підприємства, повідомили у прес-службі Севастопольської міськдержадміністрації.

Дані були озвучені начальником відділу охорони культурної спадщини Світланою Шевченко на апаратній нараді в міськдержадміністрації.

За її словами, згідно з розробленою фахівцями відділу концепцією, потенційними балансоутримувачами пам'ятників і меморіальних поховань стають комунальні підприємства «Приморський бульвар» та «Севастопольський комбінат благоустрою», а також Національний музей героїчної оборони і звільнення Севастополя.

Зокрема, пропонується «Приморському бульвару» передати на баланс Графську пристань, пам'ятники Казарському, Нахімову, Суворову, Меморіал героїчним захисникам Севастополя в 1941-1942 роках, пам'ятник Святому Георгію Побідоносцю, меморіальні знаки на честь 200-річчя з дня заснування Севастополя, Історичний бульвар, Малахів курган, а також Пам'ятник затопленим кораблям.

КП «Севастопольський комбінат благоустрою» тепер буде відповідати більш ніж за 500 меморіальних поховань. На баланс СКБ планується поставити практично всі братські могили часів першої та другої оборон Севастополя. Також в зоні відповідальності підприємства - Караїмське і Єврейське національні кладовища, старе міське кладовище, пам'ятник гусарам Київського полку, Меморіал загиблим в роки Кримської війни французьким воїнам і багато інших, передає «УНІАН».

Національний музей героїчної оборони і звільнення Севастополя повинен буде прийняти на баланс 4-й бастіон, кілька пам'ятних місць, пам'ятник Корнілову, паровоз бронепоїзда «Железняков», пам'ятник 51-й армії та інші.

Глава Севастопольської міськадміністрації Володимир Яцуба в цілому позитивно оцінив запропонований проект і розпорядився підготувати на сесію міськради всі документи, необхідні для передачі пам'яток на баланс різних комунальних і державних підприємств. Прийнято рішення створити робочу групу, яка перевірить складені списки і оформить необхідні документи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226