Експерти прогнозують, що поява на ринку банківських фінансових векселів у формі електронного документа сприятиме падінню ставок за кредитами і депозитами.

«У принципі, будь-який інструмент на фінансовому ринку передбачає якусь мету. В даному разі я впевнений, що ці векселі позитивно відіб'ються на ліквідності. Це однозначно. Незважаючи на те, що нині ліквідність ринку досить висока, поява нових інструментів щодо його насичення варто тільки вітати. По суті, підтримка ліквідності є важливим завданням центробанків, за кордоном вони підтримують її низкою кроків і дій, починаючи від організації певних фондів - до створення зручних умов для кредитування», - сказав глава правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.

Банкір підкреслює зручність нового інструменту для ринку.

«Він цікавіший, адже це ліквідний цінний папір, тобто в будь-який момент клієнт може його продати, закласти, залучити фінансування і не тільки у свого обслуговуючого банку», - говорить фінансист.

У свою чергу, на думку головного фінансового аналітика РА «Експерт-Рейтинг» Віталія Шапрана, всі кроки Національного банку України щодо насичення ринку ліквідністю будуть вести до падіння ставок за кредитами і депозитами, передає «РБК-Україна»

«Допускаю, що експерименти регулятора щодо наповнення системи ліквідністю будуть мати успіх поступального характеру, і ми ще побачимо коливання на валютному ринку на тлі зниження ставок за кредитами і депозитами», - прогнозує експерт.

Нагадаємо, що раніше директор департаменту управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубіхвост заявив, що регулятор працює над проектом постанови, якою буде регламентована видача та обіг банківських фінансових векселів у формі електронного документа.

За його словами, це своєрідне неемісійне збільшення грошової маси, яке сприятиме збільшенню ліквідності на ринку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

241