Зимова погода досі тримається майже на всій території України. Підвищення температури не спостерігається у центральних і західних областях, що викликає певне занепокоєння за стан озимих.

Про це сьогодні, під час брифінгу в Кабміні, повідомив Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Так, зараз через відсутність тепла вони перебувають у стані зимового спокою. Тільки у південному регіоні озимі культури повільно відновлюють зростання. Тому, за попередніми прогнозами, аграрії будуть пересівати 300-500 тисяч гектарів, що є незначною територією.

«Актуальним на сьогодні є питання проведення весняно-польових робіт. За прогнозами Українського гідрометеорологічного центру, потепління в Україну прийде тільки у першій декаді квітня. Така ситуація викликає певну тривогу за стан посівів озимих культур, більшість яких через недостатнє наростання ефективного тепла перебувають у стані зимового спокою. В цілому ж площі підвищеного ризику, які очікуються до пересівання, невеликі – 300-500 тис. гектарів», - зазначив Микола Присяжнюк.

Міністр також повідомив, що станом на 19 березня озимі зернові культури у хорошому та задовільному стані знаходяться на 91,6% площ, слабкому і зрідженому - 8,4%. Посіви озимого ріпаку на 67,2% площ оцінюються як добрі, 26% - задовільні і 6,8% - слабкі та зріджені, передає «УНІАН».

Також Микола Присяжнюк зазначив, що при збереженні погодних умов зими ще протягом деякого часу тривалість оптимальних строків посіву ярих культур скоротиться.

«Це зажадає максимальної концентрації матеріальних ресурсів. Зараз в переважній більшості господарств ресурсів - добрив, палива, насіння, засобів захисту рослин - накопичено відповідно до необхідності», - підсумував глава відомства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

165