В Україні обговорюється питання обмеження граничної суми готівкових розрахунків. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час прес-конференції заявив перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов.

«Це нормальна європейська практика. Вона дає можливість легалізувати величезну кількість грошей. Мова йде про обмеження до 150 тис. грн. Середньостатистичний українець не використовує такі суми в готівкових розрахунках», - сказав він.

Як приклад перший віце-прем'єр навів європейські країни, де діє обмеження в 500-1000 євро. «У нашій країні це буде вводитися поступово. Ми введемо це обмеження і побачимо, як ринок поводиться. Ця норма спрямована на відсікання «лакшері» операцій. Людина, яка хоче купити автомобіль, повинна спочатку покласти гроші в банк і пройти операції з оподаткування. Але це питання поки тільки обговорюється. Поки ми не зрозуміємо ставлення громадськості до цього, ми не будемо вводити обмеження», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, 4 березня Національний банк України опублікував проект постанови «Про встановлення граничної суми готівкових розрахунків». Документ пропонує всі платежі більше 150 тис. грн. проводити виключно в безготівковій формі. Документ стосується угод фізосіб з підприємствами, а також угод між фізособами, які підлягають нотаріальному оформленню. Пропозиції до документа регулятор прийматиме до 8 квітня 2013 року.

Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

328