До Конституційного суду України (КС) надійшло подання 48 народних депутатів щодо тлумачення низки положень Конституції і закону про місцеві вибори, що стосуються місцевих виборів у Києві, повідомляє прес-служба КС.

У кінці травня 2008 року відбулися позачергові вибори депутатів Київради та столичного голови.

Народні депутати просять КС дати офіційне тлумачення положень частини другої статті 136, частини третьої статті 141 Конституції України, абзацу першого частини другої статті 14 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Частина третя статті 141 Конституції свідчить, що термін повноважень депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, обраних на чергових виборах, становить п'ять років.

Згідно з абзацом першим частини другої статті 14 Закону про місцеві вибори, чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів проводяться одночасно на всій території України, крім випадків, встановлених Конституцією та законами.

Відповідно до регламенту КС подання передано на вивчення в секретаріат суду.

Нагадаємо, опозиція наполягає на призначенні дати місцевих виборів у Києві на початок червня поточного року. Профільний комітет Верховної Ради рекомендував призначити їх на 2 червня.

На думку опозиції, це мають бути чергові вибори, тому строк повноважень обраних на них депутатів і міського голови столиці має становити 5 років.

У той же час Партія регіонів має намір розглядати питання про дату місцевих виборів тільки після рішення КС з даного подання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

231