У вівторок вночі синагога Київської іудейської релігійної громади була обклеєна листівками ВО «Свобода» із закликами антисемітського характеру. Така ж доля спіткала і пам'ятник Шолом Алейхему.
 

На думку експертів, акція проти київської синагоги, для якої були використані вірші Тараса Шевченка:

«Дайте ляха, дайте жида!

Мало мені, мало!

Дайте ляха, дайте крові

Наточить з поганих!


Крові море .. мало моря... »
 
має на меті протиставити один одному народи багатонаціональної та поліконфесійної України.
 

На жаль, події в Києві та подібні їм по всій Україні свідчать: побутовий антисемітизм підживлюється з певними цілями і, без сумніву, може звести нанівець всі євроспрямування нашої країни, передають «Версії».

Нагадаємо, зовсім недавно в самому центрі Києва було скоєно напад на відомого бізнесмена і мецената Вадима Рабиновича. Коли президент Всеукраїнського єврейського конгресу виїжджав з двору свого офісу на вулиці Мечникова в Києві, хтось кинув у його машину вибуховий пристрій.

Історик і журналіст В'ячеслав Лихачов вважає, що найбільш поширеною формою кримінального антисемітизму в Україні, як і на всьому пострадянському просторі, є антисемітський вандалізм. Йдеться про антисемітські графіті на будівлях єврейських організацій, іноді - биття в них стекол, вандалізм на кладовищах і осквернення меморіалів пам'яті жертв Голокосту. «До категорії «вандалізм» я відношу також нечисленні випадки підпалів (або спроб підпалу) єврейських культових будівель. У всіх перерахованих випадках (це стосується і насильства, і вандалізму) правоохоронні органи відмовляються бачити ідеологічну мотивацію і не кваліфікують злочини адекватно. Більш того, у деяких випадках кримінальна справа взагалі не була порушена. Як правило, антисемітам вдається уникнути покарання», - говорить Лихачов.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276