Вперше за чотири роки обсяги експорту з України перевищили обсяги імпортних поставок в нашу країну.

Як повідомило раніше Державне агентство статистики, за підсумками січня поточного року зафіксовано перевищення експорту над імпортом на $15,8 млн. У минулому році за підсумками січня в торгівлі товарами і послугами був зафіксований "мінус" майже на $59 млн.

Експерти звертають увагу, що найбільш вагомий внесок у зниження імпорту внесло скорочення споживання російського газу і нафти. У той же час низці галузей вдалося істотно наростити обсяги продажів на зовнішніх ринках, повідомляє «УНІАН».

Так, найбільш динамічно в порівнянні з січнем минулого року збільшився експорт продукції хімічної промисловості - +22,1%, на 9,1% збільшилися продажі на зовнішніх ринках машинного обладнання, 6,2% додав експорт зерна.

Загальну картину погіршує лише спад експорту продукції металургії, який за підсумками січня 2013 виявився на 22,3% нижче аналогічного торішнього показника.

У той час як обсяги експорту знизилися на 3,7%, обсяги імпорту знизилися ще більш істотно - на 5,1%.

У нинішньому році уряд має намір почати реалізацію програми імпортозаміщення. Попередньо планується, що вона буде схвалена урядом в середині квітня і реалізована в рамках програми стимулювання економічного зростання в 2013-2014 рр. Автори програми розраховують, що зниження обсягів імпорту дозволить вирівняти диспропорції у зовнішній торгівлі і скоротити її дефіцит. В першу чергу програма імпортозаміщення торкнеться товарів широкого вжитку: продукція легкої промисловості, харчової та інших.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

191