Виконавчий директор незалежного партнерства «Об'єднання автовиробників Росії» Ігор Коровкін констатує, що Україна, як і Росія свого часу, повинна підтримати вітчизняних автовиробників спецмитом на іномарки, повідомляє «РБК-Україна».

«Держава повинна сприяти розвитку внутрішнього автопрому, а не стимулювати зарубіжних автомобілебудівників збільшувати свої продажі. У Росії завдяки підняттю мит на імпортні авто, а також прийнятому у вересні минулого року утилізаційного збору, вдалося стимулювати розвиток внутрішнього ринку. Наприклад, за допомогою утилізаційного збору імпорт автомобілів зменшився десь на 20%», - сказав Коровкін.

Він також зазначив, що вказані заходи чітко не прописані в правилах Світової організації торгівлі, тому держави мають права їх вводити. «Подібні заходи, особливо що стосується старих автомобілів, не відносяться до товарів, які регулюються СОТ. Тому їх можна вводити. Не бачу перешкод тому, щоб Україна ввела подібні заходи, в тому числі і спецмита. Це важлива міра, яка дозволить підтримати не тільки працюючі компанії, але і створити передумови для приходу нових виробників з великими інвестиційними програмами», - підкреслив експерт.

За його словами, підвищення мит на іномарки позитивно позначилося на внутрішньому виробництві автомобілів держав, які їх вводили. «Так вчинили в Індії, в Бразилії, в Китаї. У цих країнах, щоб розвивати власне виробництво, раніше митні збори на імпорт становили від 60% до 80%. У міру того як власна індустрія розвивалася, мита знижувалися. Втім, і зараз, до прикладу, в Китаї мита вищі, ніж у Росії - 35%. І це, до речі, не заважає Китаю бути членом СОТ», - зазначив експерт.

Нагадаємо, що раніше Міжвідомча комісія з питань міжнародної торгівлі (МКМТ) опублікувала своє рішення ввести спецмито на нові імпортні машини. Воно складе 6,46% на автомобілі з двигуном від 1 до 1,5 літрів і 12,95% для автомобілів з двигуном від 1,5 до 2,2 літрів. Рішення опубліковане в газеті «Урядовий кур'єр» і набере чинності через 30 днів з дня опублікування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

192