Україна має намір стати спостерігачем при Митному союзі. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров на прес-конференції.

«Зараз ми ведемо переговори, при яких умовах Україна стане спостерігачем при МС. Наш представник, а ми створимо представництво, братиме участь у прийнятті рішень з правом дорадчого голосу. Він не братиме участі у прийнятті рішень, але буде висловлювати нашу позицію. Україна знатиме заздалегідь про всі прийняті рішення», - сказав він.

На думку глави уряду, така форма співпраці дозволить Україні коректувати рішення, які будуть безпосередньо стосуватися економіки країни.

«Це збереже за Україною суверенітет у прийнятті рішень, ми не будемо виконувати невигідні для нас рішення. Така форма співпраці і зараз діє у МС: рішення приймаються консенсусом. Ми не претендуємо на преференції, але наполягаємо на діях без дискримінаційних заходів», - підкреслив Азаров.

Також прем'єр-міністр нагадав, що товарообіг між Україною і Російською Федерацією складає 65 млрд дол, а з ЄС - 50 млрд дол

«Для нас нормальні стосунки з МС - це умови виживання», - вважає прем'єр-міністр.

Нагадаємо, Росія пропонує Україні вступити до Митного союзу, що дозволить знизити ціну на закуповуваний у РФ природний газ. Україна сподівається на підписання угоди про асоціацію і ЗВТ з Євросоюзом і пропонує секторальну співпрацю з МС за формулою «3+1», але Росію це не влаштовує.

13 грудня 2012 року Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна має приєднатися до деяких положень Митного союзу.

16 січня ц.р. прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв сказав, що Митний союз і Єдиний економічний простір відкриті для вступу інших країн СНД, але тільки на повноправній основі, і зазначив, що нові учасники повинні підписати всі інтеграційні документи, а не їх частина.

4 березня Президент України Віктор Янукович заявив, що зараз мова про негайний вступ Києва до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану не йде - це питання ще має всебічно обговорюватися.

Орієнтовно у квітні президенти України, РФ, Казахстану та Білорусі обговорять питання щодо приєднання України до положень Митного союзу.

Янукович запевнив, що Україна буде співпрацювати з Митним союзом лише у тому форматі, який не суперечить відносинам з ЄС – Київ націлений вже у листопаді підписати Угоду про асоціацію з ЄС і створити зону вільної торгівлі з Європою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

300