Харківська область готова до початку весняної посівної кампанії. Цього року особлива увага була приділена господарствам, на угіддях яких урожайність у минулому році була нижчою, ніж середня по області. Загалом для проведення посівної кампанії вже заготовлено 55 тисяч тонн насіння, понад 60 тисяч тонн мінеральних добрив і 24 тисячі тонн дизпального.

Стан підготовки Харківщини до проведення комплексу весняно-польових робіт у 2013 році був обговорений під час обласної наради, яка відбулася за ініціативи Департаменту агропромислового розвитку Харківської ОДА. Участь в її роботі взяв куратор Харківщини − директор Департаменту науково-освітнього забезпечення АПВ та розвитку сільських територій Мінагрополітики Сергій Кадигроб.

Посівна кампанія в області розпочнеться через 10-14 днів. А за сприятливих погодних умов у весняний і літній періоди аграрії можуть розраховувати на гарний урожай зернових.

Цього року влада зверне особливу увагу на господарства, на угіддях яких урожайність в минулому році була нижчою, ніж середня по області.

«Таких господарств − 32% від загальної кількості. Це дрібні і середні господарства, які з якихось причин не витримують сучасних аграрних вимог. Зараз добре розвинене агрокредитування, можна отримати кошти в межах форвардних закупівель через Державну продовольчо-зернову корпорацію України, тому всі господарства мають фінансові можливості закупити все необхідне для проведення посівної кампанії», − зазначив директор Департаменту АПР ХОДА Віталій Панов.

Своєю чергою, Кадигроб акцентував увагу на тому, що на зниження врожайності може впливати неефективне використання ґрунтів, недотримання господарствами вимог сівозміни.

«Харківщина – визнаний науковий центр нашої країни, і з приводу всіх необхідних заходів вам сьогодні надані компетентні рекомендації. Сподіваюся, в питаннях контролю буде відновлений тісний зв’язок районів із господарствами, з тим, щоб ситуація протягом усього весняно-посівного комплексу була керованою», − наголосив директор Департаменту.

Загалом на Харківщині для проведення посівної кампанії вже заготовлено 55 тисяч тонн насіння, понад 60 тисяч тонн мінеральних добрив і 24 тисячі тонн дизпального. До весняно-польових робіт планується залучити 8,6 тисячі тракторів, 3,7 тисячі культиваторів, 2,9 тисячі зернових сівалок, а також 1,1 тисячі агрегатів для внесення гербіцидів. Вже відремонтована і готова до роботи майже вся техніка, в тому числі 98% тракторів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

242