У 2012 році в Україні стерилізували вісім тисяч тварин. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час прес-конференції на тему «Захист тварин від жорстокого поводження: знову дилема - життя чи смерть?» заявив керівник проектів Міжнародної благодійної зоозахисної організації FOUR PAWS в Україні (Австрія) Амір Халіл.

«У 2012 році Міжнародна благодійна зоозахисна організація FOUR PAWS разом з Мінекології та міських зоозахисних організацій стерилізували 8 тисяч тварин в Україні. Також ми врятували шістьох бурих ведмедів від неналежних умов їх утримання і перевезли їх у національний парк «Синевир», - сказав він.

Халіл додав, що на сьогоднішній день є ще 44 пропозиції від українських міст щодо виконання цієї програми.

У свою чергу координатор проектів Європейської Асоціації захисту тварин і природи ETN EV (Німеччина) Поліна Беліцер зазначила, що цього року організація працюватиме в Запоріжжі, Стаханові та Дніпропетровську. У 2012 році вони працювали за домовленістю з адміністраціями міст Києва, Донецька і Луганська.

Обидва зоозахисники наголосили, що єдино правильним і гуманним шляхом зменшення кількості безпритульних тварин є методика ВСВ (відлов, стерилізація і випуск у середовище). «В Україні є проблема з бездомними тваринами. На наш погляд її вирішення полягає в стерилізації і випуску тварин у середовище, а вбивство ні до чого не призведе. Воно є лише тимчасовим вирішенням проблеми. Можна очистити територію від собак шляхом їх знищення, але через кілька місяців інші собаки мігрують із сусідніх районів і знову там житимуть», - зазначили фахівці.

На думку Беліцер, методика ВСВ - це єдиний шлях зменшення популяції гуманним шляхом. «Це тривалий шлях. Але він єдино вірний, звичайно, якщо він виконується в комплексі з відповідним законодавством», - підсумувала вона.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

343