Прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв підкреслив, що приєднання України до Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусі у форматі «3 +1» не буде.

«Наші українські друзі дуже люблять поміркувати на тему приєднання «3 +1» і так далі. Так не буває. Або все, або нічого, але тоді це спостереження або щось інше», - заявив Медведєв.

Він підкреслив, що членство в МС повинно передбачати ратифікацію усіх документів, передає РІА «Новини».

«Що стосується різних категорій членства, навіть якби це був статус спостерігача, всі ці позиції потрібно максимально ретельно в договорі відрегулювати, тим більше що ми розуміємо, в чому тут розходження. Очевидно, що членом Митного союзу і майбутнього Євразійського економічного союзу, може бути лише така держава, яка прийняла і ратифікувала всі документи МС та економічного союзу. Все решта - це не членство», - зазначив російський прем'єр.

Нагадаємо, Росія пропонує Україні вступити до Митного союзу, що дозволить знизити ціну на природний газ, який купляється в РФ. Україна сподівається на підписання угоди про асоціацію і ЗВТ з Євросоюзом і пропонує секторальну співпрацю з МС за формулою «3 +1», але Росію це не влаштовує.

13 грудня 2012 р. Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна має приєднатися до деяких положень Митного союзу.

16 січня п. р. прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв сказав, що Митний союз і Єдиний економічний простір відкриті для вступу інших країн СНД, але тільки на повноправній основі, і зазначив, що нові учасники повинні підписати всі інтеграційні документи, а не їх частину.

На початку лютого посол РФ в Україні Михайло Зурабов заявив, що українська і російська сторони знайшли можливість перегляду ціни на газ для України без її вступу до Митного союзу.

4 березня Президент України Віктор Янукович заявив, що зараз не йдеться про негайний вступ Києва до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану - це питання ще має всебічно обговорюватися.

Орієнтовно у квітні президенти України, РФ, Казахстану та Білорусі обговорять питання про приєднання України до положень Митного союзу.

Янукович запевнив, що Україна співпрацюватиме з Митним союзом лише у тому форматі, який не суперечить відносинам з ЄС - Київ націлений вже у листопаді підписати Угоду про асоціацію з ЄС і створити зону вільної торгівлі з Європою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1031