Введення мит на автомобілі іноземного походження – вимушений захід, який допоможе зберегти робочі місця, підтримати виробників, а також забезпечити наповнення бюджету країни.

Про це журналістам заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов під час 57-го засідання Економічної ради СНД.

«У нас є компанії, які виробляють автомобілі. Але для нашої країни важливо, що це робочі місця, це сплата податків, це підвищення зайнятості в країні.

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі на деякий час захистила інтереси вітчизняних виробників. Я думаю, це якраз посприяє розвитку нашого автопрому», - заявив Прасолов.

Він нагадав, що компанії-виробники знаходяться в різних регіонах і є бюджетоутворюючими. Вони значно впливають на зайнятість населення в Закарпатській, Черкаській, Полтавській та Запорізькій областях. Тому підтримка їх діяльності сприятиме розвитку соціальної сфери і підвищенню податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів. Міністр нагадав, що підтримка автопрому залишається одним з пріоритетних завдань економічної політики України, і висловив надію, що ця галузь стане привабливішою для інвесторів, які мають намір саме складати автомобілі на території України, пишуть «Економічні вісті».

Говорячи про сумісність введених спецмит із зобов'язаннями України перед ВТО, Ігор Прасолов наголосив: «Ті рішення, які прийматиме міністерство, а також органи, які працюють при ньому, будуть приймати рішення, обов'язково узгоджуючи їх з нормами ВТО».

Нагадаємо, 14 березня Міжвідомча комісія з питань міжнародної торгівлі (МКМТ) опублікувала своє рішення про введення спецмита на нові імпортні автомобілі. Вона складе 6,46% на автомобілі з двигуном від 1 до 1,5 літрів, і 12,95% для автомобілів з двигуном від 1,5 до 2,2 літрів. Рішення опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр» і набере чинності через 30 днів з дня опублікування.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі констатує, що застосування спецмита позитивно вплине на фінансово-господарський стан національного товаровиробника, дасть йому можливість полегшити процес економічного пристосування до умов конкуренції і призведе до усунення впливу диспропорцій у торгівлі, що виникли внаслідок умов імпорту в Україну автомобільної продукції.

Як повідомляв ForUm, Україна у відповідь на дії Росії ввела утилізаційний збір на ввезення російських автомобілів і автобусів (постанова Кабміну від 3 вересня 2012 року).

З 1 вересня п. р. Росія ввела утилізаційний збір на імпортні автомобілі. За оцінкою експертів, дія утилізаційного збору може зробити українські автомобілі в РФ на 10-12% дорожче. Збір був введений з метою захистити російський автопром в умовах різкого зниження мит після вступу РФ до ВТО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

256