Перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін вважає за необхідне введення в Україні кримінального покарання за дифамацію - поширення у пресі правдивих чи вигаданих відомостей, що принижують честь, гідність чи ділову репутацію громадянина або організації, порочать їх з метою вплинути на виконання ними своїх обов'язків. Про це йдеться в його статті в газеті «Закон і бізнес».

«Вважаю за доцільне запропонувати ... внести статтю про дифамацію до Кодексу про кримінальні проступки, прийняття якого, за словами генерального прокурора Віктора Пшонки, очікується на початку 2014 року», - написав він, повідомляють «Українські новини».

Кузьмін зазначив, що це рішення він прийняв на підставі аналізу статей про дифамацію кримінальних кодексів європейських держав і огляду проблем функціонування правосуддя України.

На його думку, особливо сильно дифамація використовується відносно особисто до нього при розслідуванні ним справ, пов'язаних із звинуваченнями проти колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та екс-президента Леоніда Кучми, а також відносно суддів, що розглядають справу сім'ї Павличенків.

«Справу Тимошенко» також справедливо відносять до розряду міфів і домислів, якими ЄС живе досі. Причому самі представники Євросоюзу вникати в суть проблем нашої держави, об'єктивних розслідувань діянь, вчинених Тимошенко, не хочуть. На жаль, вони теж вдаються до дифамації», - зазначає Кузьмін.

При цьому він вважає, що на слідство і суддів в Україні тиснуть не тільки європейські дипломати, виражають свою думку з цього процесу, але й громадські демонстрації і пікети біля будівель судів та місць ув'язнення екс-чиновників.

На думку першого заступника генпрокурора, такі дії треба припиняти, а в майбутньому і ввести кримінальне покарання за їх вчинення.

Нагадаємо, у січні депутат Європейського парламенту, голова комітету з зовнішніх відносин Ельмар Брок допускав, що Кузьміну може бути заборонений в'їзд в країни Європейського Союзу через систематичне порушення ним принципів правової держави.

10 грудня 2012 р. Кузьмін заявив про анулювання його багаторазової візи на в'їзд в США. Пізніше посол США в Україні Джон Теффт підтвердив анулювання візи Кузьміну, однак не назвав причини такого кроку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

242