Державна авіаслужба України, видаючи дозволи на нові польоти авіакомпаніям, не дозволить конкурентам Міжнародних авіаліній України «блокувати роботу національного перевізника», заявив перший заступник глави відомства Олександр Гречко, пише «Комерсант-Україна».

«Деякі авіакомпанії подають заявки на напрямок Київ-Париж, який роками розвивала МАУ. Компанія на ньому працювала, а ми повинні пустити туди low-cost?».

Багато авіакомпаній, серед яких Візз Ейр Україна, ЮТейр-Україна і Air Onix, подали заявки на маршрути, від яких відмовилася авіакомпанія «АероСвіт». Однак, як з'ясувалося, майже всі напрямки, по яких раніше літала «АероСвіт», вже зайняті МАУ. Перевізник зумів отримати призначення на всі маршрути «АероСвіту», включаючи далекомагістральні, 11 грудня 2012 року.

Засідання ліцензійної комісії, на якій були передані ці маршрути, відбулося менш ніж за місяць до того, як «АероСвіт» ініціював своє банкрутство з метою проведення. На засіданні були тільки представники МАУ і Аеросвіту. ДАС досі не давала пояснень, чому ці частоти не виставили на відкритий конкурс.

Деякі частоти Державіаслужба все таки видала авіакомпаніям. У минулий четвер відбулося засідання ліцензійної комісії ДАС, повідомив Олександр Гречко. Але, за даними видання, компанії змогли отримати призначення лише на кілька напрямків - у ті країни, з якими у України немає обмежень по кількості призначених перевізників, частот або пунктів призначень.

Нагадаємо, в кінці грудня «АероСвіт» подав до Господарського суду Київської області позов про банкрутство. Станом на кінець минулого року заборгованість АероСвіту досягала $534,25 млн.

Київський апеляційний господарський суд 5 лютого 2013 р. скасував рішення Господарського суду Київської області про порушення провадження у справі про банкрутство «АероСвіту». В авіакомпанії постанову суду вважають незаконною і мають намір її оскаржити.

Також у грудні авіаперевізник почав реорганізацію з метою скорочення витрат авіакомпанії, підвищення її операційної ефективності та поетапного виведення з кризового стану.

Програмою реструктуризації діяльності «АероСвіту» передбачена передача на аутсорсинг окремих операцій, перегляд маршрутної мережі, скорочення штату компанії.

«АероСвіт» має намір зосередитися на обслуговуванні діючої далекомагістральної мережі польотів з її подальшим розширенням, а також на перевезенні пасажирів середньомагістральними і внутрішніми рейсами авіакомпаній-партнерів. У цьому випадку штат авіакомпанії налічуватиме приблизно 700 чоловік, тобто скоротиться втричі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

701