Сьогодні, 18 березня, для православних віруючих настав Великий піст - час, коли християни віддають перевагу внутрішньому духовному життю, готуючись до зустрічі свята Воскресіння Христового.

Служителі церкви підкреслюють, що для віруючих пост - не мета, а засіб відволіктись від задоволення тілесних потреб заради духовного. Без цього, вважають вони, будь-який пост стає просто дієтою.
Найбільш суворі пости в православ'ї та в ісламі, у католицизмі та англіканстві їх число незначне.

Традиція поста йде від ранніх християн. Основним правилом поста у них було не їсти більше одного разу на день, утримуватися від вина, солодкого і поживного, проводити день в самоті і молитві.

У католицизмі є два види поста утримання від вживання м'ясних продуктів («стриманість», «абстиненція») і обмеження прийомів їжі протягом дня, коли дозволяється тільки одна ситна трапеза й дві більш легкі (власне «пост»).

Великий піст у християнстві має символічний характер: саме 40 днів, як значиться в Біблії, постив у пустелі Ісус Христос.

У V-VI ст. священнослужителі були впевнені, що сорокаденний піст перед Великоднем був апостольським встановленням. Однак сучасні історики дотримуються іншої думки, посилаючись на численні свідчення про існування різних практик поста в перших століттях, так само як і про поступовий процес його розвитку. Вчені зазначають, що в працях отців церкви початку нашої ери не зустрічається згадок про пости, як установки апостолів, однак самих фактів про різні види стриманості в їжі і мирське спілкування приводиться безліч.

Історики відмічають, що у встановленні числа 40 днів вирішальну роль повинні були зіграти приклади Моїсея, Іллі і Христа. Втім, не виключено, що при цьому мали на увазі і 40 годин, які Христос перебував у труні.

У православ'ї спочатку переважала практика, в якій п'ять тижнів Великого посту були підготовчими для особливо суворого посту Страсної седмиці. Однак, встановивши одного разу число 40, тривалість посту намагалися погоджувати саме з ним.

Підготовка до Великого посту починається за три тижні до його початку, що повинно духовно підготувати людину до головного значення поста - покаяння. А власне Великий піст триває шість тижнів, за якими слідує Страсний тиждень перед Великоднем.

Під час Страсного тижня згадуються Таємна Вечеря, віддання на суд, страждання і розп'яття, поховання Ісуса Христа. Традиційно цього тижня триває підготовка до головного свята - Великодня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

482