В українському Кримінальному кодексі незабаром можуть прописати відповідальність за фальсифікацію, незаконне видалення або зміну маркування вогнепальної зброї. Відповідні зміни вже напрацьовані і зареєстровані в парламенті. Невже сьогодні в Україні за подібні дії не передбачена кримінальна відповідальність і чому піднімається це питання, розбирався ForUm.

Маркувати неможна фальсифікувати

Законопроект №1263 «Про внесення змін до статті 263-1 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за фальсифікацію, незаконне видалення або зміну маркування вогнепальної зброї» поданий до парламенту Президентом України ще 11 січня п.р. Проект уже погоджений з МВС, СБУ, Міноборони, МЗС, Мінфіном, Мін'юстом, Мінекономрозвитку, Держприкордонслужбою та Держслужбою експортного контролю України. Він також розглянутий профільним Комітетом ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності і рекомендований до прийняття за основу.

У пояснювальній записці до законопроекту, підписаній міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком, говориться, що українському парламенту просто необхідно прийняти зміни до КК. Насамперед, у зв'язку з тим, що ще дев'ять років тому Україна приєдналася до Протоколу проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї. Цей документ доповнює Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності і був ратифікований ще 4 лютого 2004 року. Крім того, в чинному КК хоч і передбачена кримінальна відповідальність за незаконне виготовлення, переробку або ремонт вогнепальної зброї, незаконне виготовлення боєприпасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв, проте такі дії, як фальсифікація, незаконне видалення або зміна маркування вогнепальної зброї, не охоплюються.

Тому пропонується викласти у новій редакції назву і частину 1 статті 263-1 розділу ІХ КК «Злочини проти громадської безпеки», встановити кримінальну відповідальність за фальсифікацію, незаконне видалення або зміну маркування, строком від трьох до семи років позбавлення волі.

Правда, Головне науково-експертне управління ВР не бачить необхідності вносити запропоновані зміни до КК, оскільки виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї вже кримінально-карні злочини, а що таке фальсифікація, незрозуміло. «Однією з форм об'єктивної сторони злочину, передбаченого частиною першою статті 263-1 КК України, є незаконне виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї. Маркування вогнепальної зброї є одним з її необхідних складових елементів, за відсутності яких зброя не може бути випущена в обіг підприємством, яке її виготовило. Враховуючи це, видалення або зміна маркування вогнепальної зброї охоплюються поняттям «незаконної переробки» вогнепальної зброї. Отже, відповідальність за ці діяння, на нашу думку, вже передбачена чинною редакцією статті 263-1 КК», - йдеться у висновку, підписаному першим заступником керівника Головного управління Володимиром Шамотой. «Що ж стосується «фальсифікації... маркування» вогнепальної зброї, то неможливо зрозуміти, що мається на увазі під цим словосполученням. Якщо мова йде про нанесення замість одного маркування іншого (неправильного), то ці дії охоплюються терміном «зміна маркування». Так само цим терміном охоплюються випадки зміни частини маркування. Враховуючи це, сенс застосування у тексті статті слова «фальсифікація» незрозумілий», - міркує Шамота.

Чорний кіт у темній кімнаті

Правозахисник Едуард Багіров вважає, що прийняття поправок до КК у вигляді декількох слів про фальсифікацію і зміну маркування може бути вигідно двом сторонам: обвинувачам і виробникам. Експерт пояснив ForUm'у, що фальсифікація вогнепальної зброї - це, наприклад, створення так званих двійників, «фантомів»: заводом випушена одиниця з ліцензією, з серійним номером, і така сама зброя, під тим же номером виготовляється кустарним способом, у такому випадку складно без участі експертів визначити її автентичність.

«Підроблена зброя може бути продана як на внутрішньому ринку, в тому числі представникам кримінального світу, так і на зовнішньому, якщо це серійне виробництво для масового продажу в треті країни. Крім того, якщо зброя використовувалася під час злочину, то, знищуючи маркування, злочинці намагаються піти від кримінальної відповідальності. І зміни в КК можуть дозволити притягнути до відповідальності злочинця й за цією статтею, посилюючи провину. Але особливих змін у КК законопроект №1263 не внесе. Судячи з усього, в його прийнятті зацікавлені зброярі», - розповів правозахисник.

Багато в чому згоден з Багіровим і голова Асоціації власників зброї Георгій Учайкін, який заявив ForUm'у, що законопроект нічого страшного власникам і виробникам зброї не обіцяє: «Це просто якісь уточнення. Насправді у висновках Науково-експертного управління вказано, що в принципі сам факт зміни маркування на зброї - це вже його переробка. Незрозуміло тільки, що таке «фальсифікація», як управлінню ВР, так і нам».

Що ж стосується позиції Асоціації власників зброї, то Учайкін говорить, що вона полягає в одному - необхідний легальний оборот, тобто легальна зброя, зброя, що відстріляла, маркірована зброя, яка законно пройшла шлях від виробника до покупця. «Нас запропоновані зміни до КК не лякають. Але є кілька запитань, на які все суспільство може захотіти одержати відповідь. Перше - чому ці зміни в КК приймаються через дев'ять років з моменту ратифікації Протоколу ООН? Друге - торік приймалися зміни в 263 статтю КК, що підсилили відповідальність за незаконний обіг зброї, і чому поправки, про які ми сьогодні говоримо, не були внесені тоді? Сьогодні дійсно ходить багато чуток навколо зброї. А в Україні існує величезний чорний ринок. І щоб приборкати його, на думку Асоціації, необхідно прийняти нормальний закон про зброю, який би не тільки істотно зменшив частку нелегальної зброї в країні, але ще й дав би людям право на справжній, реальний, ефективний самозахист, а також істотно наповнив би державну казну», - підкреслив експерт.

У свою чергу заступник голови Комітету ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віталій Ярема, в минулому начальник міліції Києва, а сьогодні народний депутат від «Батьківщини», не бачить необхідності приймати запропоновані зміни-уточнення. Він повідомив ForUm'у: «У чинній редакції КК є таке поняття як «переробка». Воно охоплює і фальсифікацію, і зміну маркування, і багато іншого. Тому вносити зміни до 263-1 ст. КК не варто», - заявив колишній правоохоронець.

Іншої думки заступник голови Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, нардеп-регіонал Володимир Олійник. Він розповів ForUm'у, чому поправки до КК все таки необхідно прийняти, і до чого призведуть нові норми. «Ми ратифікували Конвенцію ООН. І нам кажуть: «Шановні, приведіть своє законодавство у відповідність...» Тому в статтю 263-1 ми додаємо те, чого там не було - це фальсифікація, незаконне видалення маркування або його зміна. Ось що таке фальсифікація? Наприклад, це виготовлення зброї та її складових з матеріалів не заводського виробництва. Маркування вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, - це, як, наприклад, в автомобілі».

«У світі, напевно, є випадки, коли з різних запчастин збирається зброя. Так само заводські деталі намагаються замінити саморобними. І це небезпечно не тільки для тих, хто користується такою зброєю, а й для виробників. Але у мене, як у судді (з 1982 року Олійник народний суддя Придніпровського районного народного суду Черкас, у 1985-1987 рр.. - голова цього суду. - Авт.), не було справ з виготовленням зброї з фальсифікованих матеріалів. Але з деталей зброю збирали». Ці норми прописані в Конвенції ООН, припускає Олійник, можливо тому, що є країни, де можна носити вогнепальну зброю, відповідно вона в достатку у продажу і є спокуса підробити зброю тієї або іншої марки. В Україні ж її немає у вільному доступі і володіти вогнепальною зброєю мають право далеко не всі. Також регулярно проходять місячники зі здачі або оформлення незаконної мисливської зброї. «Я не чув, щоб у нас були випадки фальсифікації зброї, є тільки кустарне виготовлення або переробка газових пістолетів під бойові і т.п. Для України ж ці норми стануть, як кажуть юристи, «мертвими». Навряд чи їх будуть використовувати», - резюмував парламентарій.

У чому цимус

Зброя і пов'язані з нею питання, включаючи правові аспекти, а також регуляція її поводження - це завжди важливо і цікаво. І тут навіть перенесення однієї коми може виявитися дуже важливим і резонансним. До того ж, як сказав колись Семюел Кольт, вбиває не зброя, а людина. І чи прийме український парламент зміни до КК, сьогодні залежить не від різночитань поняття «фальсифікація», а від того, чи запрацює Верховна Рада сьомого скликання.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

938